Prepustené maslo našich babičiek: Spravte si ho doma a využite všetky jeho výhody

Prepustené maslo

wikipedia.org/Rainer Z

Indická kuchyňa používa čistý mliečny tuk ghí (označuje sa aj ghee) ako dôležitú a typickú prísadu. Aj naše babičky však poznali túto nezameniteľnú dobrotu – hovorili jej prepustené maslo. Maslo sa prepúšťalo kvôli lepšej skladovateľnosti, pretože zbavené vody, bielkovín a ostatných netukových súčastí sa nemusí uchovávať v chladničke. Zároveň získa iné vlastnosti a chuť ako bežne používané maslo a je vhodné aj pre ľudí, ktorí majú alergiu na laktózu či bielkoviny kravského mlieka.

Pripravte sa

Princípom úpravy masla je jeho zahriatie, rozpustenie, povarenie a oddelenie netukových zložiek. Tie sa po separácii dajú použiť v kuchyni ako prísada do pečenia alebo natrieť na chlieb. Ak si chcete pripraviť ghí či po našom prepustené maslo doma, budete potrebovať čerstvé maslo a malý hrniec alebo rajnicu s hrubším dnom, aby maslo neprihorelo. Vhodný je liatinový alebo antikorový riad so sendvičovým dnom. Ďalej budete potrebovať suchú sklenenú nádobu s uzáverom na uschovanie hotového ghí. Oplatí sa spracovávať naraz aspoň 500g masla (2 veľké balenia) kvôli stratám pri prelievaní a cedení. Z jedného kila čerstvého masla získate približne 7dl ghí, podľa množstva trvá celý proces polhodinu až hodinu.


Mohlo by vás zaujať: Bravčová masť slávi návrat: Lepšia ako rastlinné maslo či olej na vyprážanie


Ako na to?

Postup:

  1. Maslo nakrájame na menšie kúsky a vložíme do vhodnej nádoby, aby sa v nej nepripaľovalo.
  2. Pomaly zohrievame a občas premiešame.
  3. Bielu penu, ktorá sa vytvára na povrchu, zbierame lyžicou do malej misky alebo pohára. Nie je to odpad, penu môžeme použiť pri príprave koláčov alebo nátierky.
  4. Varíme až sa maslo vyčíri, necháme chvíľu prebublávať, udržiavame mierny ohrev.
  5. Odstavíme a necháme, aby sa netukové zložky usadili na dne.
  6. Ešte teplé tekuté maslo precedíme cez husté sitko a gázu do suchej uzatvárateľnej sklenenej nádoby. Prepustené maslo má zlatistú farbu.
  7. Zvyšok usadený na dne hrnca môžeme použiť rovnako ako penu, pri správnom postupe nemá byť usadenina pripálená.

Výhody prepusteného masla

Maslo je emulzia mliečneho tuku, vody a mliečnej sušiny, ktorú tvorí mliečny cukor laktóza a bielkoviny. Spracovaním masla uvedeným spôsobom dostanete produkt s niekoľkými výhodami:

  • získate čistý mliečny bezvodý tuk (99,9%), maslo ho obsahuje približne 80%
  • odstránite z masla zložky, ktoré môžu spôsobovať intoleranciu (laktóza) alebo alergie (bielkoviny kravského mlieka)
  • predĺžite trvanlivosť – najrýchlejšie sa kazia bielkoviny, ktoré sa pri prepustení masla odstránia
  • čistý mliečny tuk sa neprepaľuje ako klasické maslo, môžete ho teda využiť pri pečení a smažení, napr. pri príprave palaciniek či zeleniny
  • ghí ma typickú jemnú chuť a arómu, čo dodáva pokrmom vyššiu senzorickú hodnotu
  • prepustené maslokrémovejšiu konzistenciu a možno ho skladovať pri izbovej teplote, nemení sa jeho chuť, farba ani konzistencia
  • ghí je súčasťou ajurvédskej medicíny – je ľahko stráviteľné, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav pri trávení, má protivírusové a protnádorové účinky
  • používa sa aj ako masť pri popáleninách a kožných problémoch

Mohlo by vás zaujať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!


Ochutené ghí

Prepustené maslo má široké použitie pri príprave rôznych jedál, zjemňuje ich, dodáva charakteristickú chuť, je vhodné na varenie, pečenie, dusenie, do polievok, omáčok, nátierok  a sladkých múčnikov. Ak si chcete pripraviť originálnu prísadu, môžete ghí ešte v tekutom stave ochutiť a dobre premiešať. Tu je niekoľko tipov:

  • cesnak – slanú cesnakovú pastu premiešajte s ghí, hodí sa na langoše, pečené mäso, do polievok
  • chili – pre milovníkov pikantných jedál
  • bylinky – zmes podrvených sušených bylín využijete pri príprave jedál talianskej kuchyne, vhodné je oregáno, tymián a bazalka
  • indické korenie –  na ochutenie ryže a omáčok použite hotovú zmes alebo si pripravte vlastnú, máte na výber: kurkumu, aníz, fenikel, zázvor, rascu, kardamón, klinčeky, karí, škoricu, koriander, muškátový oriešok, kajenské korenie

Aké skúsenosti máte s prepusteným maslom? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: wikipedia.org/Rainer Z, thinkstockphotos.com, mm

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close