Prestaňte priberať a získajte ideálnu postavu: Zbavte sa týchto 7 zlozvykov!

Žena

thinkstockphotos.com

Zdá sa vám, že sa ručička na vašej váhe nedrží na pôvodnom mieste, ale stále sa posúva k vyšším číslam? Možno sú za to zodpovedné práve nie celkom ideálne stravovacie návyky. Zbavte sa ich a tešte sa zo štíhlejšieho pásu či stehien!

1. Jete zbytočne veľa

Prejedanie je spôsobené aj veľmi nepatrnými drobnosťami. Jednou z nich je aj veľkosť taniera či misky, z ktorej pravidelne jedávate. Na Cornellovej univerzite spravili psychológovia nenáročný pokus. Do menšej aj väčšej misky dali rovnaký počet pukancov. Rozdali ich ľuďom a sledovali, kto koľko zje. Zistili, že ľudia jediaci z väčšej misky skonzumovali až o 45% viac pukancov ako tí, ktorí jedli z tej menšej. Navyše čím väčší tanier si vezmete, tým viac si naň naložíte a následne viac skonzumujete.

2. Ako o preteky

Naháňate sa pri každom jedle, akoby išlo o život? Ak v tom budete pokračovať, o život skutočne pôjde. Podľa štúdie, ktorú zverejnil v roku 2008 British Medical Journal, existuje spojitosť medzi rýchlosťou jedenia a obezitou. Tí, čo jedia rýchlo, sú podľa výskumu náchylnejší na problémy s telesnou hmotnosťou a obezitou. S tou sa zas spájajú život ohrozujúce srdcovocievne ochorenia. Najhoršou kombináciou je, ak spojíte rýchle jedenie až do pocitu úplnej plnosti.


Mohlo by vás zaujať: 25 tipov, ktoré pomôžu schudnúť aj vám: Začnite strácať kilá ešte dnes!


3. Dojedanie zvyškov

Je vám ľúto vyhodiť zvyšky z obedu alebo nedojedené pochúťky vašich detí či vnúčat a radšej ich sami dojete? Takto svojej postave nerobíte dobrú službu. Ani si neuvedomíte, koľko potravy navyše prijmete. Nielenže sa to odrazí na vašom vzhľade, ale ani nič neušetríte, keďže pri prechode na vyššiu konfekčnú veľkosť vás čaká nákup nového oblečenia.

4. Celodenné stravovanie

Ak si chcete udržať zdravie aj dobrú postavu, musíte dávať pozor nielen na to, čo jete, ale aj kedy jete. K takému výsledku došli vedci z kalifornského Salk Institute for Biological Studies. Podľa toho by sme nemali konzumovať jedlo počas väčšej časti dňa. Vhodné je obmedziť príjem kalórií na 8 až 12 hodín, ako to zvykli robiť naši predkovia. Takým spôsobom je možné odvrátiť hrozbu obezity a udržať správnu hladinu cholesterolu v organizme.

5. Z obalu priamo do úst

Ak ste si zvykli jesť chipsy, sušienky či zmrzlinu priamo z balenia, ľahko skonzumujete aj niekoľko porcií bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili. Pri udržiavaní stálej hmotnosti je dôležité, aby ste si boli vedomí toho, čo a koľko toho zjete. Nikdy nejedzte priamo z obalu, vždy si potraviny naservírujte na tanier či misku. Prehľad o porciách, ktoré skonzumujete, získate napríklad pomocou denníka prijatej stravy.


Mohlo by vás zaujať: Zbavte sa konečne tuku na bruchu: Naservírujte si týchto osem potravín


6. Jedenie ako vedľajšia činnosť

Rýchly životný štýl nás núti vykonávať viac činností naraz a mnohokrát popritom všetkom aj jesť. Takýto spôsob stravovanie nesie so sebou viaceré následky. Ak jete popri sledovaní televízie, telefonovaní či čítaní knihy, svojmu telu a prijímanému jedlu nevenujete dostatočnú pozornosť. Preto nespozorujete moment, kedy už ďalšiu stravu nepotrebujete, a tak sa prejedáte. Často sa takéto jedenie nedá ľahko zastaviť, pretože sa stalo mechanickým. Usilujte sa preto vyhradiť si dostatočný čas, ktorý venujete len strave.

7. Ovocie ako dezert

V snahe vyhnúť sa múčnikom či zmrzline si ako dezert vyberáme ovocie. Jeho každodenná konzumácia je priam odporúčaná, no určite nie v takejto forme. Ovocie sa totiž trávi inak ako mäso. Práve mäsitá strava potom môže brániť prechodu takémuto dezertu tráviacou sústavou. To sa potom nesprávne rozkladá a vypúšťa plyny, ktoré majú za následok aj nafúknuté brucho. Ovocie radšej jedzte na prázdny žalúdok alebo dve hodiny pred jedlom či dve hodiny po jedle.


S ktorými zo spomínaných zlozvykov bojujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mária

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close