Príjemné letné osvieženie i dávka energie v jednom – ako sa robí ľadová káva?

Ľadová káva

Ľadová káva (Zdroj foto: asife / Adobestock.com)

Na to, aby ste zakúsili povzbudivú silu kofeínu a vychutnali si osviežujúcu ľadovú kávu nemusíte chodiť do kaviarne. Tento studený nápoj zvládnete jednoducho pripraviť aj doma. Zistite, ako sa robí ľadová káva a ako ju pozdvihnúť na vyšší level.

Akú kávu použiť na ľadový nápoj

Základom každého dobrého kávového nápoja sú kvalitné kávové zrná. Ak máte radi výraznejší kávový profil, uprednostnite tmavé praženie – bohatá kávová chuť sa zachová aj po zriedení s roztopeným ľadom. Ak však obľubujete jemnejšie ovocné chute a vyššiu aciditu, zvoľte svetlo pražené zrná, ktoré budú s mliekom či zmzlinou perfektne fungovať. V konečnom dôsledku teda záleží na vašich preferenciách.

Ako sa robí ľadová káva

Ľadová káva je v tej najzákladnejšej podobe bežná káva z mletých kávových zŕn, ktorá sa nechá vychladiť a následne sa podáva na ľade. Často sa však obohacuje mliekom, sladidlami (napr. cukrom alebo rôznymi sirupmi) a ďalšími ingredienciami, ako je napríklad šľahačka.

Pripraviť si ju môžete dvoma spôsobmi:

  • ľadová káva z espressa – 30 ml horúceho espressa (môžete použiť aj dvojitú dávku, teda 60 ml a 14 až 18 g kávy na espresso, tzv. doppio) nalejte na množstvo ľadu, ktorý sa bude postupne topiť. Následne môžete do pohára pridať aj mlieko.
  • ľadová káva z filtrovanej kávy – tento alternatívny spôsob prípravy spočíva v prelievaní horúcej vody cez čerstvo pomleté kávové zrná umiestnené v papierovom filtri. Kým na espresso doppio zužitkujete približne 14 g kávy, tu použite viac – okolo 25 g. Siahnite po káve určenej na prípravu cez filter. Nechajte kávu vychladnúť na izbovú teplotu alebo ju vložte do chladničky. Pripravenú, studenú kávu potom nalejte na kocky ľadu a podľa chuti pridajte mlieko a iné voliteľné ingrediencie.

Tip pre nedočkavých kávičkárov: Nemáte čas čakať, kým filtrovaná káva vychladne? Pomôžte si šejkrom na kokteily. Naplňte šejker kockami ľadu (ideálne je použiť kávové ľadové kocky, aby sa nápoj príliš nezriedil) a pridajte kávu. Zavrite a pretrepte. Potom preceďte kávu do pohára a pokračujte v príprave drinku.

Ľadová káva
Ľadová káva (Zdroj: Farknot Architect / Adobestock.com)

Recept na ľadovú kávu s mliekom a zmrzlinou

Asi najobľúbenejším letným kávovým receptom je ten na jemnú, krémovú ľadovú kávu s mliekom a zmrzlinou. Poďme si ho pripraviť!

Ingrediencie:

  • espresso, espresso doppio alebo filtrovaná káva,
  • mlieko (cca 150 – 200 ml),
  • vanilková zmrzlina,
  • sirup (voliteľné),
  • kocky ľadu.

Postup prípravy:

Do pohára nasypte ľad, pridajte pripravenú kávu z kávovaru alebo filtra a prilejte mlieko (kávu a mlieko môžete predtým pokojne spolu zmiešať v šejkri). Pridať môžete aj sirup podľa vlastného výberu (napr. karamelový) alebo iné sladidlo. Nakoniec pridajte jeden až dva kopčeky zmrzliny, ktorá nápoju dodá jemnú sladkosť a krémovosť.

Tip: Vyskúšajte aj ďalšie letné kávové recepty a doprajte si skvelý zážitok ako z kaviarne u vás doma.

Tipy pre prípravu ľadovej kávy

Kávové kocky ľadu – ak chcete zabrániť tomu, aby káva nebola po roztopení ľadu príliš vodnatá a nestratila svoju chuť, máte dve možnosti. Buď si pripravíte extra silnú kávu alebo siahnete po kávových ľadových kockách. Jednoducho si uvarte kávu, nechajte ju vychladnúť, nalejte ju do formičiek na ľad a dajte na niekoľko hodín zamraziť.

Použite filtrovanú vodu – výslednú chuť neovplyvňuje len kvalita a pôvod kávových zŕn, ale aj použitá voda, pričom tá z vodovodu sa v jednotlivých častiach Slovenska môže líšiť. Na prípravu, či už samotného espressa alebo ľadu, je najlepšie použiť filtrovanú vodu z domáceho filtračného zariadenia.

Pridajte štipku soli – poznáte tento prekvapivý, na prvý pohľad možno trochu zvláštny trik pre ešte lahodnejšiu kávu? Soľ má schopnosť neutralizovať horkosť kávy a zvýrazniť jej chuťový profil. Stačí to len vyskúšať!

Zdroj: PR článok
Odporúčame