Pripravte si výborné pochúťky k mäsu: Dáte si zaváranú kápiu, cviklu či mrkvu?

Cvikla

photl.com

Chutná sterilizovaná zelenina je pochúťkou k mäsovým aj iným pokrmom. Kto z nás by si nepochutnal na domácej kápii či cvikle ochutenej práve podľa nášho gusta? Ak máte čas a chuť, spravte si tieto pochúťky vo vlastnej kuchyni aj vy!

Kápia v oleji

Potrebujeme:

  • 2 kg kápie
  • 30 g soli
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 50 ml oleja
  • 6 strúčikov cesnaku
  • nové korenie
  • bobkový list

Postup: Kápiu umyjeme, očistíme a nakrájame na pásiky. Zasypeme soľou, dôkladne premiešame a necháme aspoň 4 hodiny odpočívať, najlepšie cez noc. Šťavu, ktorú paprika pustí, nevylievame. Potom pridáme ocot, cukor, olej a cesnak nakrájaný na plátky. Dôkladne zamiešame a necháme odstáť ďalšie 2 hodiny. Do zaváraninových pohárov dáme 2 guľôčky nového korenia a jeden menší bobkový list, naložíme kápiu a sterilizujeme maximálne 5 až 10 minút (80 – 85 stupňov), aby zostala chrumkavá.


Tiež by vás mohlo zaujať: Červená repa: Smelý bojovník za krásu a proti rakovine


Jednoduchá zaváraná cvikla

Potrebujeme:

  • 5 kg cvikly
  • 500 ml octu
  • 1 Deko

Postup: Cviklu umyjeme a varíme približne 40 minút. Vodu zlejeme a necháme prikrytú vychladnúť. Medzitým si pripravíme nálev podľa návodu, ale bez cukru. Cviklu môžeme nakrájať na kocky alebo nastrúhať. Ak je nakrájaná, naložíme ju do pohárov, zalejeme nálevom, ale ak chceme cviklu najemno, zaváraninové poháre (sedemdecové) naplníme pripraveným nálevom. Ak preferujeme nastrúhanú, naplníme zaváraninové poháre (sedemdecové) nálevom do výšky 5 cm a cviklu do nich natlačíme. Dôkladne zatvoríme a sterilizujeme asi 5 minút. Chladnúť nechávame hore dnom.


 Tiež by vás mohlo zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


Sterilizovaná mrkva

Potrebujeme:

  • mrkvu
  • soľ
  • vodu podľa potreby

Postup: Mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. V osolenej vode ju uvaríme takmer do mäkka. Keď je hotová, scedíme ju, ale vodu nevylievame. Naložíme ju do pohárov a naplníme ich tekutinou, v ktorej sa predtým varila (je potrebné vodu prevariť znova, teda druhýkrát a nechať odstáť). Poháre dobre pouzatvárame a sterilizujeme, vyberieme ich, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.


Ktoré druhy zeleniny zvyknete najčastejšie sterilizovať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: photl.com, photl.com, Ľudmila
Odporúčame