Pripravte svoje telo na leto 2025: Päť potravín, vďaka ktorým sa ľahšie OPÁLITE a hnedá pokožka vám vydrží dlhšie obdobie

(Zdroj: Gettyimages.com)

Leto s horúcimi dňami, ktoré majú silný SPF faktor, sú tu. Ak aj vy túžite po peknom opálení bez nepríjemného spálenia, skúste sa pripraviť na toto obdobie aj zvnútra. Okrem krémov s SPF môže pri ochrane pokožky zohrať významnú úlohu aj strava.

Niektoré potraviny totiž obsahujú betakarotén a ďalšie cenné látky, ktoré pomáhajú pokožke vytvárať pigment, zvyšujú jej odolnosť voči slnku a prispievajú k rovnomernému a dlhšie trvajúcemu opáleniu. Pýtate sa, ako je to možné? Telo si z betakaroténu tvorí vitamín A, ktorý je kľúčový pre zdravie kože.

Pozor! Žiadna potravina nenahrádza opaľovací krém, ale niektoré prirodzene zvyšujú odolnosť pokožky voči UV žiareniu. Vybrali sme pre vás 6 potravín, ktoré by ste do svojho letného jedálnička mali čím skôr zakomponovať.

(Zdroj: unsplash.com/Apostolos Vamvouras)

1. Mrkva

Mrkva je už ikonou medzi potravinami podporujúcimi opálenie. Mrkva totiž obsahuje najvyššie množstvo betakaroténu zo všetkých bežne dostupných potravín. Betakarotén napomáha regenerácii pokožky, zlepšuje jej pružnosť a zároveň podporuje tvorbu melanínu – pigmentu zodpovedného za zhnednutie pokožky. Pokojne môžete začať konzumovať mrkvu na dennej báze, vždy aspoň 1 -2 kúsky.

2. Batáty

Sladké zemiaky sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Už aj jeden kus batátu poskytne viac ako dvojnásobok dennej potreby vitamínu A. Navyše obsahujú vitamíny C a E, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom spôsobeným UV žiarením.

Skúste si batáty dať či už samotné s domácim dresingom, zakomponujte ich do rôznych šalátov alebo ich majte ako prílohu, ktorá nahradí ryžu či obyčajné zemiaky.

3. Červená paprika

Červená paprika je potravinou, ktorú si ľahko vieme vypestovať aj doma. Nielen, že výborne chutí, ale má tiež vysoký obsah vitamínu C a aj betakaroténu. Pomáha podporovať tvorbu kolagénu a posilňuje ochrannú bariéru kože. Paprika navyše podporuje obranyschopnosť organizmu.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Odvrátená stránka leta: Blíži sa jedno z najhorších období pre ZUBY, pripravte ich dostatočne na dovolenku!

Na to, aby bola paprika účinná aj v zmysle opaľovania, by ste mali konzumovať aspoň jednu denne. A keď už sme pri domácej zelene, vedzte, že pomôžu aj paradajky, ktoré znižujú citlivosť pokožky na UV žiarenie.

4. Mango

V honbe za pekným opálením môže pomôcť aj exotické ovocie. Napríklad mango má stredný obsah betakaroténu, no obsahuje aj vitamín C a E, ktoré pokožke prospievajú. Pravidelná konzumácia môže pomôcť pokožke získať zdravý, zjednotený tón. A ako bonus, výborne chutí a konzumovať sa dá aj v neupravenom stave, no výborné sú z neho aj smoothie alebo domáca dreň.

(Zdroj: unsplash.com/Alexander Mils)

5. Špenát

Zaujímavo vyznieva fakt, že hoci je zelený, špenát obsahuje veľké množstvo betakaroténu skrytého za chlorofylom. Jeho veľkou výhodou je veľmi jednoduchá možnosť zakomponovania do jedálnička. Špenátové lístky sa dajú pridať do šalátov, v kombinácii s nejakým ovocím a ovsenými vločkami je z neho výborné aj smoothie a poteší aj tých, ktorí chcú štíhlejšiu postavu.

A to je všetko?

Nie, rozhodne nie. V honbe za peknou bronzovou pokožkou pomôže aj červený melón alebo marhule, ktoré podporujú tvorbu melanínu a chránia bunky pred poškodením slnkom. Svoje miesto tu má aj brokolica. Tá má síce len nízky obsah betakaroténu, ale je bohatá na síru, vitamín A a antioxidanty, ktoré prispievajú k obnove buniek a znižujú zápal v pokožke.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame