Prírodné hnojivá oživia každú záhradu: Takto jednoducho si ich pripravíte aj doma

Záhrada

gettyimages

Nebolo to tak dávno, čo pestovanie zeleniny a ovocia vo vlastnej záhrade stálo menej peňazí, než nákup v supermarkete. Pravdou je, že toto porovnanie s trochou tvorivosti stále platí.

Starostlivosť o záhradu a rôzne druhy rastlín môže byť drahým koníčkom. Najmä ak zvážime cenu rašelín, prostriedkov na ošetrenie sadeníc alebo špecifických hnojív. Dobrou správou je, že ich viac nemusíte kupovať v obchode. My vám prezradíme, ako si kvalitné hnojivo plné výživných látok zvládnete pripraviť sami.

Zdravá pôda je základom peknej záhrady

Používanie umelých hnojív v posledných rokoch súvisí s kvalitou pôdy, ktorá tvorí základ väčšiny záhrad. Tá sa síce nezmenila, no spôsob, akým sa o ňu staráme, áno. Chemické ošetrovanie rastlín zanecháva stopy zemi, mení jej vlastnosti a ovplyvňuje kvalitu úrody. A bohužiaľ, nie vždy k lepšiemu. Postreky proti škodcom alebo na ošetrenie buriny môžu v jednej sezóne vaše rastliny zachrániť, no v tej nasledovnej im ublížia. Na vyrovnanie horšej kvality pôdy sú nutné hnojivá, ktoré podporia prirodzený rast.

Mohlo by vás zaujať: Zabudnite na chémiu: Doprajte svojim rastlinám lacné a účinné prírodné hnojivá

Umelé verzus prírodné

Aby mali všetky rastliny dobré podmienky, musíme pochopiť ich potreby. Z pôdy získavajú nielen vodu, ale aj vitamíny a minerály, ktoré ich vyživujú. Medzi tie najdôležitejšie patrí dusík, fosfor, draslík a v menšom množstve aj vápnik, horčík a síra. Najčastejšie sú dodávané v umelých hnojivách, ktoré sú vytvorené zo syntetických látok a tak obsahujú vysokú koncentráciu živín. Ich výhodou je rýchly účinok, výživa ide priamo do rastliny, avšak neobohacuje samotnú pôdu. Dlhodobé používanie môže naopak uškodiť organizmom, ktoré v nej žijú. Prírodné hnojivá neposkytujú výživu priamo pre rastlinu, ale naopak, obohacujú zem. Účinkujú postupne a výsledok nie je možné vidieť okamžite. Ich dlhodobé používanie je bezpečné a mimoriadne žiadúce pre celkovú kvalitu pôdy.

Keď kompostovanie nestačí

Mnohí z vás už zrejme zaradili kompostovanie do celoročného spracúvania rastlinného odpadu, čo je skvelým začiatkom. Zvyšky zeleniny, vytrhaná burina, šupy a vňate úžitkových rastlín obsahujú látky, ktoré obohatia pôdu a fungujú ako potrava pre nové rastliny. Niekedy sa však stane, že ani kompost nestačí. Niektoré rastliny, zvlášť kvety a zelenina náročnejšie na pestovanie, vyžadujú pre svoje zdravie osobitú starostlivosť. Vtedy prichádza na rad domáce hnojivo, ktorého výroba nie je vôbec náročná.

Mohlo by vás zaujať: Využite bio odpad na maximum: Kvalitné hnojivo vám dodá kompostovisko!

Využiť sa dá všetko

Pamätajte na to, že v prípade hnojív je menej niekedy viac. Náhla dávka rastlinám viac ublíži, ako pomôže. Čo všetko môžete použiť na prírodnú výživu záhrady?

  • Voda z akvária – zalejte rastliny vodou z akvária alebo jazierka. Organický odpad vašich rybičiek dodá pôde potrebné živiny.
  • Banány – zakopte starší banán alebo šupky ku koreňom ruží. Poskytnú im dostatok draslíka počas doby kvitnutia.
  • Káva – nabudí vás aj vaše rastliny. Zvyšok zŕn zo zalievanej kávy nevyhadzujte. Nechajte ho vysušiť a posypte ním okolie rastlín, ktoré majú rady kyslejšiu pôdu. Sú nimi napríklad azalky, čučoriedky, ihličnaté stromy a kry, ruže a množstvo ovocných stromov.
  • Vývar – rastliny môžete zalievať aj vodou, v ktorej ste varili zemiaky, koreňovú zeleninu a dokonca aj cestoviny.
  • Vaječné škrupiny – polámte ich na menšie kúsky alebo rozdrvte na prášok, ktorým môžete posypať pôdu v okolí všetkých rastlín. Dodajú im vápnik a dusík.
  • Popol – z krbu alebo po opekaní, drevený popol rozsypte po záhrade v miestach, kde rastliny potrebujú zásaditú pôdu.
  • Zelený čaj – šálku slabo vylúhovanú zeleného čaju zmiešajte s litrom čistej vody a použite na zaliatie rastlín raz mesačne.
  • Sušené mlieko – zmiešajte ho s rašelinou pri presádzaní izbových rastlín, alebo ho zapracujte do pôdy v záhrade pred výsadbou. Vápnik v tejto forme rýchlo prejde do koreňov.

Používate prírodné hnojivá? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Stanka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close