Makový olej zlepšuje chuť jedál a má mnoho pozitívnych účinkov. Okrem toho sa dá skvele využiť aj na pleť či vlasy.
Maková štrúdľa, buchty alebo šúľance s makom či rozličné druhy koláčov s makovou náplňou patria k obľúbeným slovenským pokrmom. V poslednom období získalo na popularite makové mlieko, pripravené z maku a vody, ktoré sa dá ľahko urobiť v pohodlí domova. Mnoho pozitív má aj makový olej, získaný lisovaním za studena zo zrelých zrniečok maku siateho. S obľubou ho využívajú vo Francúzku či v Nemecku. Je bohatý na zdravé tuky, vápnik, horčík, draslík, fosfor a železo. Z vitamínov skupiny B sú zastúpené hlavne vitamíny B1 a B12. Nechýba v ňom ani vitamín E.
Makový olej ako pomoc pri osteoporóze
Riziko vzniku osteoporózy sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Ohrozené sú hlavne ženy v období klimaktéria. Jednou z foriem prevencie je zabezpečenie dostatočného prísunu vápnika spolu s vitamínom D, ktorý napomáha jeho vstrebávaniu. Bohaté množstvo kalcia a aj fosforu sa nachádza i v makovom oleji.
- Náš tip: V prípade, že trpíte osteoporózou, konzumujte každý deň makový olej a niekoľkokrát týždenne si doprajte avokádo, ktoré má protizápalové účinky.
Mohlo by vás zaujať: Potrebujete doplniť vápnik? Zabudnite na mlieko, dajte si mak!
Zmierňuje svalové kŕče
Svalové kŕče sú často spojené s nedostatkom horčíka v ľudskom organizme. Ak trpíte týmto problémom, pravidelné užívanie makového oleja vám pomôže aj v tomto smere (sto gramov maku pokryje dennú potrebu horčíka skoro na 90 percent).
Poradí si so suchou pokožkou, nechtami i vlasmi
Makový olej je vhodný aj na vonkajšie použitie. Oceníte ho vtedy, keď je pokožka nadmerne vysušená, sčervenaná a olupuje sa. Odporúča sa použiť i pri kožných problémoch, napríklad ekzéme, lupinách a aj na oslabené vlasy so sklonom k vysúšaniu.
- Náš tip: Ak pravidelne použijete makový olej v kombinácii s ružovou vodou na pokožku okolo očí, postupne dôjde k výraznému vyhladeniu vrások okolo očí.
Mohlo by vás zaujať: Olivové oleje v našich obchodoch: Od top kvality majú poriadne ďaleko
Zdravé tuky sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení
V makovom oleji sú bohato zastúpené esenciálne mastné kyseliny, a to hlavne polynenasýtené (cca 70 %) a mononenasýtené mastné kyseliny (cca 15 %). Na kardiovaskulárny aparát má pozitívny vplyv hlavne kyselina linolová. Kyselina olejová sa zasa dáva do súvislosti s nižším výskytom rakoviny.
Upokojuje a zmierňuje bolesť hlavy
Olej získaný zo zrniečok ma blahodarne účinky aj na psychiku. Zásluhu majú na tom hlavne nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny zo skupiny B a magnézium.
Pomôže i pri anémii
Anémia sa prejavuje slabosťou, únavou, dýchavičnosťou, závratmi, bolesťami hlavy, bledosťou či búšením srdca. Najčastejšie je spojená s nízkou úrovňou železa v krvi. Mak, a teda aj makový olej sú bohatou zásobárňou železa.
Mohlo by vás zaujať: Pestrecový olej pre vaše telo: Proti pečeňovým problémom aj pre lepší sex
Je zdrojom energie
Už atléti v starom Grécku používali na zvýšenie sily i posilnenie zdravia zmes maku, medu a vína. Makový olej je teda vhodným doplnkom jedálnička v období zvýšenej fyzickej námahy a psychickej vyčerpanosti.
Ako chutí najlepšie?
- jemná maková chuť i aróma umožňuje užívať makový olej priamo, odporúčané dávkovanie je zvyčajne jedna čajová lyžička ráno nalačno a večer pred spaním
- je stvorený na dochutenie ovocných i zeleninových šalátov, ovocných polievok, omáčok, doliek, palaciniek a lievancov
- možno ho skombinovať s inými rastlinnými olejmi a využiť pri masážach
Náš tip: Konzumované pečivo pokvapkajte makovým olejom, bude nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.
Spoznajte zázračné lieky prírody>>
Dajte si pozor na skladovanie
Makový olej sa odporúča skladovať v chladničke, teda na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení by mal byť skonzumovaný do troch mesiacov, pretože rýchlo zožltne a zhorkne.
Používate makový olej? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti s ním v diskusii.
Zdieľať na