Proti rakovine, demencii aj depresii: Ako byť zdravší vďaka červenému vínu?

Víno

thinkstockphotos.com

Účinky vína, najmä jeho červených odrôd, sú odborníkmi skúmané už celé desaťročia. Postupne sa prišlo na to, že striedma konzumácia jedného z najobľúbenejších nápojov môže priamo súvisieť s dlhovekosťou a isté odrody dokonca dokážu chrániť pred niektorými druhmi rakoviny, zlepšiť duševné zdravie a chrániť srdce.

Väčšina odborníkov sa zhoduje v názore, že sú to najmä červené odrody vína, ktoré priamo súvisia s priaznivý účinkami na ľudský organizmus. V posledných rokov sa však objavujú aj názory v prospech bielych vín, ktoré údajne majú rovnako pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém ako červené odrody.

Ženy a muži spracovávajú alkohol inak

Hovoríme samozrejme o striedmej konzumácii tohto alkoholického nápoja. Množstvo vína, ktoré môže človek prijať tak, aby z jeho konzumácie vyplývali len pozitíva, však závisí od množstva faktorov. Medzi ne patrí pohlavie, hmotnosť, celkový zdravotný stav a rovnako skutočnosť, či je konzumovaný s potravinami alebo na prázdny žalúdok. Ženy totiž absorbujú alkohol rýchlejšie než muži. Súvisí to najmä s menším obsahom vody v tele ženy a s rôznou úrovňou žalúdočných enzýmov v porovnaní s mužským telom. Preto vhodné množstvo vína bude u žien nižšie než u mužov.


Mohlo by vás zaujať: Lepšia postava vďaka vínu: Znie to neuveriteľne, ale je to tak!


Koľko si ho dopriať?

Podľa Britskej národnej zdravotníckej asociácie to predstavuje pravidelnú konzumáciu 3 až 4 jednotiek alkoholu denne v prípade mužov a 2 až 3 jednotiek v prípade žien. Jedna jednotka sa pritom rovná 10 ml alkoholického nápoja alebo 8 g čistého alkoholu. Pre ilustráciu, 250 ml dvanásť percentného červeného vína predstavuje asi 3 jednotky alkoholu denne, 175 ml zasa dve jednotky.

Napriek pozitívnym účinkom spojených s pitím vína profesor Edward J. Neafsey univerzitného medicínskeho centra v Loyole tvrdí: „Neodporúčame, aby ľudia, ktorí alkoholické nápoje nekonzumujú, s pitím alkoholu začali len kvôli týmto účinkom. Avšak striedme pitie vína, ak je naozaj striedme, môže byť prospešné.“

Červené víno znižuje riziko depresie

S týmto tvrdením prišli španielski odborníci z tamojších univerzít. Počas siedmich rokov zhromažďovali údaje od 2683 mužov a 2822 žien vo veku od 55 do 80 rokov. Účastníci jedenkrát ročne poskytovali podrobnosti o ich konzumácii alkoholu a jeho účinkoch. Výsledky ukázali, že u ľudí, ktorí pravidelne pili aspoň pohár vína denne, sa výrazne znížilo riziko vzniku depresii dokonca aj po tom, čo výskumníci vzali do úvahy faktory životného štýlu účastníkov výskumu.


Mohlo by vás zaujať: Alkohol a jeho účinky: Takto nám škodí a takto prospieva!


Víno ako prevencia vzniku rakoviny

Konkrétne rakoviny hrubého čreva. Vedci z University od Leicester vo Veľkej Británii na medzinárodnej vedeckej konferencii vyhlásili, že pravidelná, no striedma konzumácia červeného vína podľa ich výskumov znižuje vznik nádorov v čreve približne o 50%.

Červené víno spomaľuje starnutie

Vedci z Lekárskej fakulty Harvardskej Univerzity oznámili, že červené víno má vlastnosti, ktoré môžu spomaliť starnutie. Na svedomí to má látka zvaná resveratrol. Tá sa nachádza v šupke červeného hrozna, ale i čučoriedok, brusníc a v orechoch. Ich výsledky, ktoré boli zverejnené aj v odborných periodikách, boli prvými presvedčivými dôkazmi o spojitosti medzi účinkami resveratrolu a ľudskými bunkami. Ich tvrdenia napokon potvrdzuje aj história. V minulosti boli totiž obyvatelia kláštorov po celej Európe presvedčení, že pozoruhodná dĺžka života mníchov v porovnaní so zvyškom populácie, má súvislosť s ich pravidelnou konzumáciou vína.


Mohlo by vás zaujať: Pivo ako liek: V primeranom množstve chráni proti infarktu aj demencii


Proti rakovine prsníka…

Pravidelná konzumácia väčšiny alkoholických nápojov zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka, avšak červené víno má opačný účinok. Odborníci z medicínskeho centra v Los Angeles totiž zistili, že látky, ktoré sa nachádzajú v šupke a semenách červeného hrozna, znižujú hladinu estrogénu a zároveň zvyšujú testosterón u žien pred menopauzou, čo má za následok zníženie rizika vzniku rakoviny prsníka. Vedci však upozornili, že ide predovšetkým o červené hroznové bobule, ktoré majú túto vlastnosť.

…a pre bystrú myseľ

Tím odborníkov z univerzitného medicínskeho centra v Loyole zistil, že mierny príjem červeného vína môže znížiť riziko vzniku demencie. Výskumníci údaje zhromažďovali a analyzovali od roku 1977. Dáta pozbierané za takmer štyridsať rokov v devätnástich rôznych krajinách sveta ukázali štatisticky významne nižšie riziko vzniku demencie ľudí, ktorí preukázateľne pravidelne pili červené víno. Odborníci vysvetlili, že resveratrol znižuje lepkavosť krvných doštičiek, čo pomáha udržiavať cievy v lepšej kondícii, a teda aj mozog je dobre zásobovaný krvou. Podľa výsledkov tímu mali ľudia, ktorí pravidelne pili víno až o 23% nižšie riziko vzniku demencie v porovnaní s ľuďmi, ktorí len zriedka, alebo nikdy, nekonzumovali alkoholické nápoje. Pravdou však zostáva, že i biele hrozno obsahuje resveratrol, červené ho však obsahuje omnoho viac.


Ako často a v akom množstve si červené víno doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame