Pre správne fungovanie ľudského tela sú dôležité niektoré prvky, tzv. mikroelementy alebo stopové prvky. Ich dostatočný prísun do organizmu zabezpečuje fungovanie orgánových systémov a celkové zdravie. Jedným z takýchto dôležitých prvkov je jód.
Jód ako riaditeľ
Štítna žľaza je endokrinológmi označovaná ako generálny riaditeľ organizmu. Jej funkciou je totiž produkcia hormónov, ktoré riadia metabolické procesy a tým aj tvorbu ďalších hormónov potrebných pre fungovanie a zabezpečenie rovnováhy v tele. Ovplyvňujú rast a mentálny vývoj, zapájajú sa do reprodukčného systému, termoregulácie, regulujú hladinu vápnika v krvi, intenzitu a aktivitu mnohých telesných procesov. Práve súčasťou hormónov štítnej žľazy je jód. Nedostatok jódu v organizme spôsobuje zníženú funkciu štítnej žľazy a následne spúšťa nerovnováhu v látkovej premene, ktorá je príčinou mnohých porúch a ochorení.
Keď telu chýba…
Nedostatok jódu u tehotných žien má za následok zaostávanie v raste plodu a nezvratné poškodenie vývoja mozgu, u malých detí poruchy rastu a mentálnu retardáciu. U ľudí vo veku nad 40 rokov je zas často príčinou hormonálnej nerovnováhy, ktorej následkom sú pribúdajúce zdravotné ťažkosti, najmä:
- porucha funkcie štítnej žľazy, jej zväčšenie (struma)
- priberanie a obezita
- únava, slabosť, bolesti svalov
- tvorba cýst a polypov
- nedostatočné vstrebávanie vápnika
- zvýšený výskyt rakoviny
- psychické problémy
Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás neustála únava či enormné priberanie? Možno vám chýba jód!
Kde ho nájdete?
Dôležitý pre dobré zdravie je nielen dostatočný prísun jódu v strave, ale aj ďalšie faktory. Prílišná záťaž pri strese, tehotenstvá a pôrody, nadmerné vlhko a chlad v prostredí, sú príčinou vyššej spotreby jódu a tým môžu organizmus vyčerpávať viac. Svetová zdravotnícka organizícia WHO doporučuje denne prijať v strave 150-260 mikrogramov jódu. Toto množstvo zodpovedá:
- 1-2 lyžičkám jodidovanej soli
- 100 g lososa
- 250-300 g rybieho filé
- 30 ml vincentky
- 2 téglikom jogurtu alebo 3 pohárom mlieka
- 6 veľkým vajíčkam
Ak je vaša strava pestrá a obsahuje pravidelne ryby, jogurt alebo syry a vajcia, pri priemernej záťaži nie je problém zabezpečiť si jeho dostatočný prísun. Rizikovou skupinou s nízkym príjmom jódu sú vegáni, ľudia, ktorí nejedia mlieko a ryby, či už z dôvodu alergie alebo iného dôvodu a tí, ktorí majú diétu s nízkym obsahom soli. Dopĺňať sa dá jód do organizmu z morských rias, malín, višní, červených ríbezlí, sušených sliviek, citrónov, paradajok, bazalky, cesnaku a cibule, ale aj z čokolády.
Všetkého priveľa škodí
Pozor však pri užívaní výživových doplnkov. Aj nadbytok jódu môže spôsobiť v organizme problémy. Prejaví sa to tráviacimi ťažkosťami, aftami, vyrážkami a akné, zdurením štítnej žľazy, úzkosťou, stratou hmotnosti, alebo prílišnou aktivitou a búšením srdca.
Tiež by vás mohlo zaujať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!
Recepty pre doplnenie jódu do organizmu
Losos s jogurtom
Postup: Rezy z lososa pokvapkáme citrónovu šťavou, osolíme, polejeme bielym jogurtom a bohato posypeme čerstvou bazalkou. Necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Zľahka opečieme na grile alebo na panvici s troškou oleja z oboch strán. Podávame s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou.
Dezert s malinami a višňami – 4 porcie
- 250 g malín
- 100 g višní
- šťava z citrónu
- 150 g mäkkého tvarohu
- 150 ml šľahačky
- balíček želatíny 20 g
- 100 g cukru
- 120 ml vody
Postup: Vyšľahanú šľahačku zmiešame s tvarohom a polovicou cukru, vmiešame želatínu a naplníme malé misky alebo formičky. Necháme stuhnúť hodinu v chladničke. Uvaríme vodu so zvyšným cukrom, vložíme do nej višne. Maliny rozmixujeme s citrónovou šťavou a primiešame k vychladnutému sirupu s višňami. Na tanierik vyklopíme tvarohový dezert a polejeme ovocným pyré.
Máte vlastné skúsenosti s nedostatkom jódu v organizme? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na