Rakovina hrubého čreva možno číha aj na vás: Tu sú tipy, ako sa jej vyhnúť

rakovina

thinkstockphotos.com

Kolorektálny karcinóm je v našich končinách mimoriadne často diskutovanou témou, za čo vďačíme nepriaznivým štatistikám. Slovensko sa totiž v rebríčkoch výskytu rakoviny hrubého čreva ocitlo priam neslávne vysoko. Ak sa toto zákerné ochorenie objavilo aj vo vašej rodine, nemali by ste zabúdať na účinnú prevenciu. Prinášame vám zopár rád, vďaka ktorým si toto onkologické ochorenie budete držať od tela čo najďalej.

Alarmujúce čísla

Rakovina hrubého čreva bola v roku 2012 v celosvetovom meradle tretím najčastejšie diagnostikovaným onkologickým ochorením. K dovtedajším prípadom totiž pribudlo až 1,4 milióna nových pacientov. Bohužiaľ, spomedzi všetkých krajín si Slovensko vyslúžilo druhú priečku hneď za Kórejskou republikou. Aby toho nebolo málo, úplne najhoršie dopadli naši muži, medzi ktorými bol výskyt kolorektálneho karcinómu suverénne najvyšší – až 61,6 diagnostikovaných ochorení na stotisíc obyvateľov. Vyhliadky do budúcnosti pritom nie sú vonkoncom ružové. Vedci totiž predpokladajú, že okolo roku 2035 sa medzi pacientov s týmto ochorením ročne zaradí až 2,4 milióna ľudí na celom svete.

Sme to, čo jeme

Nie je nijakým tajomstvom, že rakovina hrubého čreva úzko súvisí s potravou, ktorú si denne servírujeme na tanier a vkladáme do úst. Všetko, čo zjeme, totiž prechádza výstelkou nášho tráviaceho traktu. Ak v konečníku alebo v hrubom čreve dôjde k nerovnováhe, bunky výstelky sa začnú meniť, bujnieť a nekontrolovateľne sa rozmnožovať. Dobrou správou ale je, že vhodne zvolenou stravou dokážeme procesy trávenia ovplyvniť a chrániť sa pred vznikom zhubného nádoru. To, čo ovplyvniť nedokážeme, sú, napríklad, dedičné predispozície a iné faktory.


Mohlo by vás zaujímať: Smrtiaca rakovina hrubého čreva: Hrozí vo zvýšenej miere aj vám?


Menej červeného mäsa

Ak si doprajete jednu porciu červeného mäsa denne, zvyšujete svoje šance, že sa u vás objaví rakovina hrubého čreva. Vedci sa totiž domnievajú, že pri trávení červeného mäsa vznikajú zápalové procesy, ktoré bránia v obnove DNA buniek výstelky hrubého čreva. Na vine sú chemické látky vylučované v procese trávenia červeného mäsa. Tie totiž spomínané epitelové bunky poškodzujú a spomaľujú ich prirodzenú schopnosť regenerácie.

Viac cesnaku

Pravidelnou konzumáciou cesnaku sa dokážeme účinne brániť voči viacerým typom nádorových ochorení tráviaceho traktu. Vďačíme za to antibakteriálnym účinkom cesnaku, ktorý by mal byť dopestovaný v našich klimatických podmienkach (nie dovezený z Číny). Odporúčaná denná dávka cesnaku sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pohybuje od 2 do 5 gramov u dospelých osôb. V praxi to predstavuje približne jeden väčší strúčik, no šetriť rozhodne nemusíte.

Všemocné antioxidanty

Odborníci prízvukujú ich dôležitosť na každom kroku, v prípade nádorových ochorení dokonca niekoľkonásobne. Najľahšie sa zorientujete tak, že uprednostníte ovocie a zeleninu sýtych a výraznych farieb. Do tejto kategórie patria: čučoriedky, brusnice, granátové jablká, mrkva, marhule, ananásový melón, kel, brokolica, špenát, paradajky, avokádo, jablká, červená kapusta, tmavé hrozno, ružový grapefruit. V prípade konzumácie ovocia a zeleniny treba vyzdvihnúť tiež vysoký podiel vlákniny, ktorá má v prevencii kolorektálneho karcinómu nezastupiteľnú úlohu.


Mohlo by vás zaujímať: Účinná prevencia pred rakovinou hrubého čreva: Doprajte si tieto dary prírody


Blahodarný olivový olej

Olivový olej redukuje tvorbu žlčových kyselín a zvyšuje hladinu enzýmov, ktoré regulujú bunkovú premenu vo výstelke čriev. V olivovom oleji sú takisto obsiahnuté rastlinné zložky nazývané fenoly. Tie chránia organizmus pred rakovinou svojimi antioxidačnými účinkami.

Tajomstvo selénu

Štúdie zverejnené v uplynulých rokoch naznačujú, že selén spomaľuje rast a bujnenie nádorových buniek v hrubom čreve. Súčasne dokáže posilniť účinok niektorých liekov predpisovaných pacientom bojujúcim s kolorektálnym karcinómom. Selén hľadajte v nasledujúcich potravinách: cesnak, cibuľa, slnečnicové semienka, huby, celozrnné výrobky, brazílske orechy, ryby.

Koreniny a bylinky vpred

Okrem vyššie spomínaných plodín sa na spomalení rastu nádorových buniek podieľajú aj mnohé pikantné prísady či bylinky. Medzi najúčinnejšie patrí cesnak, zázvor, kurkuma, tymián, rozmarín, šalvia a mäta prieporná.


Mohlo by vás zaujímať: Rakovina hrubého čreva a konečníka straší čoraz viac: Ako sa pred ňou uchrániť?


Nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny

Stravovací režim bohatý na omega-3 mastné kyseliny vďaka ich protizápalovým účinkom znižuje riziko výskytu rakoviny hrubého čreva. Ich najvýdatnejším zdrojom sú ryby zo studených vôd – losos, sardinky, makrela a treska plus ľanový olej.

Čaj ako balzam

Viaceré štúdie preukázali, že niektoré druhy koreňa ženšenu znižujú rast a rozmnožovanie buniek rakoviny hrubého čreva, súčasne sa podieľajú na ich zániku a pôsobia ako silné ochranné antioxidanty. Spomínaná rastlina je vysoko cenená tiež ako podpora dlhovekosti. Uvedené vlastnosti si ženšen uchováva aj v prípade, že nepochádza z Ázie, ale z Ameriky. Dostupný je vo forme čaju alebo extraktu.


Máte v rodine niekoho, kto prekonal rakovinu hrubého čreva? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.
Odporúčame