Raňajkové cereálie ukrývajú šokujúcu pravdu: Viete, čo kupujete?

Cereálie

gettyimages

Sú zdrojom energie a obohacujú našu stravu o vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Rýchlo z nich vytvoríme chutný pokrm, preto sú obľúbené najmä na raňajky. Cereálie však nemusia byť vždy tou najšťastnejšou voľbou.

Možno si myslíte, že müsli, cereálie a cornflakesy sú zdravé pre každého. Takto ich propagujú aj výrobcovia, a teda sa čoraz častejšie objavujú v našich nákupných košíkoch. Lenže ako je to v skutočnosti to s ich vplyvom na náš organizmus? Naozaj predstavujú zdravú raňajkovú alternatívu k chlebu s maslom a salámou?

Pozrime sa im na zúbok

Pravda je taká, že mnohé z nich sa vyrábajú pomocou nevhodných technológií a receptúr. Zapekanie, prídavky nekvalitných rastlinných stužovaných tukov, cukru a iných prísad, ktoré obsahujú v nadmernom množstve.

  • Tuk – treba rozlišovať taký, ktorý sa pridáva v súvislosti s upečením cesta, a ktorý do neho vnesú oriešky a olejnaté semená – vtedy ide o prirodzene obsiahnutý a zdraviu prospešný. Pridávané palmové či kokosové tuky v cereáliách ale nemajú čo robiť. Paradoxne, sú však najpredávanejšie. Umelo pridané oleje im totiž prepožičiavajú jemnosť, krehkosť a dlhú trvanlivosť.
  • Cukor – väčšina výrobkov obsahuje aj priveľa cukru, niektoré i viac druhov: cukor, glukózový sirup či sladový výťažok. V zložení možno nájsť aj emulgátory. Napríklad hydrogénuhličitan amónny, ktorý môže vo vyšších dávkach spôsobovať problémy súvisiace s nerovnováhou kyslého a zásaditého prostredia v tele.
  • Cereálny vs. celozrnný – pojem cereálny znamená len to, že výrobok je z obilnín. Ide teda aj o biele pečivo, koláče a cestoviny. Celozrnný naopak znamená „vrátane obalových vrstiev zrna“. Také cereálie majú veľa vlákniny a na obale to nájdete viditeľne označené. Majú vyššiu výživnú hodnotu a nižší glykemický index, preto zasýtia na dlhší čas.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Adam Ďurica a hostia – akustické koncerty

Lahodné kukuričné lupienky

Cornflakesy sú pre mnohých z nás synonymom výdatných a fit raňajok. No zbystriť by sme mali už pri tom, že sú sladké. Rovnako sa vyrábajú zložitým technologickým postupom z kukuričných zŕn alebo kukuričnej múky. Vyberajte si tie v bio kvalite bez pridaného cukru alebo iného sladidla, soli, a iných prídavných látok.

Zapekané a sypané müsli

Tieto chrumkavé hrudky nemajú so zdravým životným štýlom veľa spoločné. Pripravujú sa vyprážaním či zapekaním, najmä na palmovom oleji. Pri väčšine balení so sušeným ovocím sa používa konzervant oxid siričitý – E 220, ktorý môže v zvýšenom množstve vyvolať nevoľnosť, bolesť hlavy i astmatické ťažkosti.

Sypané müsli má oveľa menej cukru. Často ho pridávame do ochuteného mlieka, jogurtov či pudingov, kde už cukor je. V obchode hľadajte sypané vločky predávané v polkilovom balení, sú lacnejšie a nebývajú v regáloch v úrovni očí. Pri oboch typoch však sledujte ich kalorickú hodnotu. Predajcovia sú povinní uvádzať hodnoty na 100 g výrobku, no často zvýrazňujú hodnoty na 1 porciu. Tá môže mať pri každej značke inú veľkosť, čo sťažuje možnosť porovnávania.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Chrumkavé domáce müsli: Začnite deň zdravo a chutne!

Domáce cereálie podľa seba

Zdravé müsli by mali tvoriť len ovsené vločky, orechy, semienka, sušené ovocie, prípadne med. Keď si ho pripravíte doma, budete mať istotu, že neobsahuje nevhodné tuky, cukry a iné prímesi. Najlepšie je, že môžete vytvárať stále nové kombinácie.

  1. Na plech vystlaný papierom na pečenie nasypte ovsené vločky a pokvapkajte medom.
  2. Pridajte orechy, semienka a pečte v rúre pri teplote 140 ºC asi 30 minút. Občas premiešajte.
  3. Umyté sušené ovocie podľa chuti (marhule, slivky, jablká, hrozienka, figy, banánové lupienky) pokrájajte na menšie kúsky.
  4. Spolu so strúhaným kokosom pridajte k vločkám, rúru vypnite a nechajte v nej müsli vychladnúť.
  5. Správne upečené müsli je chrumkavé a zlatisté. Po vychladnutí presypte do vzduchotesnej nádoby, kde ho môžete skladovať niekoľko mesiacov.

Aké raňajky si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Vlaďa, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close