Rebarbora je opäť v kurze: Spoznajte jej čaro a ochutnajte rebarborový koláč

Rebarbora

wikipedia.org

Zaraďuje sa medzi zeleninu, aj keď by ju mnohí tipovali skôr do skupiny ovocia. Rebarbora však obsahuje množstvo minerálov, vitamíny a vaše telo dokáže skvelo prečistiť. A nielen to! Pomáha dokonca aj spaľovať tuky a vy tak vďaka jej konzumácii môžete zabiť dve muchy jednou ranou. Pochutiť si a zároveň schudnúť. Okrem toho je považovaná aj za rastlinu lásky!

Kyslá dobrota, ktorá je práve zrelá

Rebarbora je zrelá práve v týchto dňoch. Aj keď je jej chuť výrazné kyslá, patrí medzi obľúbené pochúťky. Stačí si namočiť ošúpanú stonku do medu či trstinového cukru, čím sa chute vyvážia a vy si na tejto zdravej zeleninke môžete schuti zamaškrtiť bez toho, aby vám od kyslosti skrivilo tvár. Jej domovom je Mongolsko a Sibír, no bez problémov rastie aj v našich končinách.

Obsahuje množstvo prospešných látok:

  • kyselinu listovú,
  • minerály: vysoký obsah vápnika, ďalej draslík, mangán, horčík,
  • vlákninu,
  • vitamíny: C, A, B,
  • kyslinu citrónovú a kyselinu jablčnú.

Obličkári a žlčnikári opatrne

Práve kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej by sa jej mali vyhnúť, alebo konzumovať len striedmo a v malých množstvách ľudia, ktorí majú problémy s obličkami či žlčníkom. Pre zdravých ľudí je však veľmi odporúčaná, pretože je nesmierne zdravá a pre telo dôležitá aj pri tvorbe ochranných látok pre ľudský organizmus.


Mohlo by vás zaujať: Kyslastý zázrak pre lepšie trávenie a krajšie vlasy: Ochutnajte rebarboru!


Odvodňuje a detoxikuje

Rebarbora sa pýši mimoriadne vysokým obsahom draslíka, vďaka čomu skvelo odvodňuje organizmus a je teda vhodná najmä pre ľudí s nesprávnymi stravovacími návykmi. Vláknina, ktorú tak isto obsahuje, podporuje činnosť čriev a detoxikuje ľudský organizmus.

Pri akých problémoch pomôže?

Rebarbora účinne potláča zápchu, podporuje tvorbu krvi, vývoj buniek, činnosť nervov a mozgu. Je veľmi vhodná aj pre ženy v menopauze, pretože podporuje tvorbu kostnej hmoty, čím pomáha pri osteoporóze. Jej listy sa zas prikladajú na mierne popáleniny, či popŕhlenia a drobné poranenia.

Rastlina lásky aj na grilovačku

Rebarbora sa väčšinou používa do koláčov, no tak isto je vhodná aj ako spestrenie ku grilovanému mäsu či rybám. Rebarbora sa považuje za rastlinu lásky, podľa prastarej mágie dokonca ani neexistuje dokonalejší pokrm lásky, ako rebarborový koláč s jahodami. Prinášame vám naň preto recept.


Mohlo by vás zaujať: Doprajte si cviklu: Zaručí vám krajšiu pleť a množstvo energie


Rebarborový koláč s jahodami

Potrebujeme:

  • 200 g ošúpanej rebarbory
  • 200 g jahôd
  • 2 vajcia
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 dcl mlieka
  • 1 prášok do pečiva

Postup: Rebarboru a jahody pokrájame na menšie kúsky. Zo 100 gr. masla, múky a cukru urobíme mrveničku a dáme bokom. Zvyšné suroviny zmiešame a vypracujeme z nich cesto, ktoré vylejeme na vymastený plech a na vrch poukladáme rebarboru striedavo s jahodami. Posypeme mrveničkou a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 30 minút, resp. kým nebude mať povrch zlatistý nádych.


Pestujete rebarboru? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, Nela
Odporúčame