Sezóna gaštanov sa naplno rozbehla a je na čase aby ste z týchto chutných a zdravých plodov vykúzlili niečo iné ako gaštanovú roládu. Trebárs aj niečo slané. Upečte chrumkavý chlieb s cibuľkou a slaninou. Je tak dobrý, že nič viac k nemu netreba. Stačí iba nakrájať.
Budeme potrebovať:
- 200 g jedlých gaštanov
- soľ
- 300 g pšeničnej celozrnnej múky
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 1/2 šálky slnečnicových semienok
- 1/2 šálky tekvicových semienok
- 12 g sušeného droždia
- 200 ml vody
- 1 veľkú cibuľu
- 1 lyžicu olivového oleja
- 100 g prerastenej slaniny
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Gaštanový koláč poteší vašu líniu: Blesková príprava, úplne bez múky – a tá chuť!
Postup:
- Gaštany narežeme cez šupku do kríža a uvaríme v osolenej vode úplne domäkka. Ošúpeme, pár nakrájame na kúsky a zvyšok roztlačíme na pyré.
- Preosiatu múku zmiešame so semienkami, kúskami gaštanov, droždím a lyžičkou soli. Pridáme gaštanové pyré, zalejeme vodou a vypracujeme vláčne cesto. Ak treba, použijeme vody viac.
- Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na oleji a prihodíme na kocky nakrájanú slaninu. Opražíme dozlatista a vychladnuté zapracujeme do cesta. Cesto zakryjeme, odložíme na teplé miesto a necháme asi hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme do formy na pečenie, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Rúru nahrejeme na 180 °C a pečieme 40 minút. Počas pečenia sem – tam potrieme vodou.
- Upečený chlebík vyberieme z formy, necháme trocha vychladnúť a môžeme sa do neho pustiť.
Zdieľať na
Zdieľaní