Recept na dnes: Upečte chlebík pre celú rodinu – tento gaštanový so slaninou rozvonia celú kuchyňu!

Voňavý gaštanový chlebík

Voňavý gaštanový chlebík slo slaninkou (Zdroj: GettyImages)

Sezóna gaštanov sa naplno rozbehla a je na čase aby ste z týchto chutných a zdravých plodov vykúzlili niečo iné ako gaštanovú roládu. Trebárs aj niečo slané. Upečte chrumkavý chlieb s cibuľkou a slaninou. Je tak dobrý, že nič viac k nemu netreba. Stačí iba nakrájať.

Budeme potrebovať:

  • 200 g jedlých gaštanov
  • soľ
  • 300 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 1/2 šálky slnečnicových semienok
  • 1/2 šálky tekvicových semienok
  • 12 g sušeného droždia
  • 200 ml vody
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 100 g prerastenej slaniny

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Gaštanový koláč poteší vašu líniu: Blesková príprava, úplne bez múky – a tá chuť!


Postup:

  1. Gaštany narežeme cez šupku do kríža a uvaríme v osolenej vode úplne domäkka. Ošúpeme, pár nakrájame na kúsky a zvyšok roztlačíme na pyré.
  2. Preosiatu múku zmiešame so semienkami, kúskami gaštanov, droždím a lyžičkou soli. Pridáme gaštanové pyré, zalejeme vodou a vypracujeme vláčne cesto. Ak treba, použijeme vody viac.
  3. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na oleji a prihodíme na kocky nakrájanú slaninu. Opražíme dozlatista a vychladnuté zapracujeme do cesta. Cesto zakryjeme, odložíme na teplé miesto a necháme asi hodinu kysnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložíme do formy na pečenie, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Rúru nahrejeme na 180 °C a pečieme 40 minút. Počas pečenia sem – tam potrieme vodou.
  5. Upečený chlebík vyberieme z formy, necháme trocha vychladnúť a môžeme sa do neho pustiť.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame