Najlepší koláč je ten od babičky. Staré mamy vždy vedeli, ako prilákať nezbedné vnúčatá ku stolu. Veď kto by už len odolal nadýchaným a voňavým dobrotám. Vždy, keď túto vôňu zacítim, prepadne ma istá nostalgia. Spomínam na bezstarostné detstvo, ktoré bolo tak krásne aj vďaka babkinej kuchyni, kde sme presedeli večery pri kartách a tanieri plnom koláčov.
Máte pocit, že ste obklopení idiotmi? Vtipná príručka zmení váš pohľad na vec
Jednoduchý a pritom tak dobrý. Taký je hrnčekový koláč plný ríbezlí od mojej babičky. Namiesto nich však môžete použiť akékoľvek čerstvé alebo mrazené ovocie.
Na koláč budeme potrebovať:
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 vajíčka
- 1 biely smotanový jogurt
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2 hrnčeky výberovej múky
- 1 prášok do pečiva
- 3 jablká
- 1 hrnček červených ríbezlí
- 1 hrnček čiernych ríbezlí
Postup:
v hlbokej mise vyšľaháme vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridáme jogurt a za stáleho šľahania postupne prilievame olej, múku a kypriaci prášok. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech a uhladíme.
Jablká ošúpeme, nahrubo postrúhame a rovnomerne rozložíme na cesto. Vrch posypeme umytými, odkvapkanými ríbezľami. Kto chce, môže pridať aj plátky mandlí.
Pečieme v rúre, vyhriatej na 180 °C približne 30 minút.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok!
Zdieľať na