Recept na dnes: Ak milujete cestoviny, urobte si túto originál bolonskú omáčku

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Jej aróma pri varení prevonia celú kuchyňu a spomienky vás zavedú k letnej dovolenke. Bolognese síce nepatrí k omáčkam, ktoré sú hotové za pár minút, avšak má svoje čaro a je skutočným plnohodnotným jedlom, v ktorom sa kombinujú výrazné chute. V spojení s kvalitným syrom, cestovinami a vínom ju môžete podávať aj ako výnimočnú romantickú večeru.

Potrebujeme:

● 400 g mletého mäsa (bravčové alebo hovädzie)
● 4 paradajky
● koreňovú zeleninu: 2 stredne veľké mrkvy + 1 petržlen + kúsok zeleru
● 2 cibule
● 4 strúčiky cesnaku
● 100 g paradajkového pretlaku
● 200 ml červeného vína
● 100 g tvrdého syra na posypanie
● 2 bobkové listy
● soľ, čierne korenie, tymian, oregano podľa chuti
● rastlinný alebo olivový olej

Postup: Vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme najskôr nastrúhanú koreňovú zeleninu, k nej pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a prepučený cesnak. Dusíme do zmäknutia, kým cibuľa nezostane sklovitá. Do hrnca so zeleninou vložíme mleté mäso. Premiešame a necháme na slabom ohni pod pokrievkou restovať. Paradajky sparíme, zbavíme šúp, nakrájame na malé kúsky a spolu s pretlakom pridáme do hrnca. Prilejeme víno, 500 ml horúcej vody, osolíme, okoreníme a vložíme 2 bobkové listy. Varíme na miernom ohni približne 1,5 hodiny. Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Po dovarení pridáme uvarené cestoviny (najlepšie špagety alebo fettuccine) a pri servírovaní posypeme nastrúhaným syrom.


Akú receptúru na bolonskú omáčku používate vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame