Recept na dnes: Ak milujete cestoviny, urobte si túto originál bolonskú omáčku

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Jej aróma pri varení prevonia celú kuchyňu a spomienky vás zavedú k letnej dovolenke. Bolognese síce nepatrí k omáčkam, ktoré sú hotové za pár minút, avšak má svoje čaro a je skutočným plnohodnotným jedlom, v ktorom sa kombinujú výrazné chute. V spojení s kvalitným syrom, cestovinami a vínom ju môžete podávať aj ako výnimočnú romantickú večeru.

Potrebujeme:

● 400 g mletého mäsa (bravčové alebo hovädzie)
● 4 paradajky
● koreňovú zeleninu: 2 stredne veľké mrkvy + 1 petržlen + kúsok zeleru
● 2 cibule
● 4 strúčiky cesnaku
● 100 g paradajkového pretlaku
● 200 ml červeného vína
● 100 g tvrdého syra na posypanie
● 2 bobkové listy
● soľ, čierne korenie, tymian, oregano podľa chuti
● rastlinný alebo olivový olej

Postup: Vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme najskôr nastrúhanú koreňovú zeleninu, k nej pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a prepučený cesnak. Dusíme do zmäknutia, kým cibuľa nezostane sklovitá. Do hrnca so zeleninou vložíme mleté mäso. Premiešame a necháme na slabom ohni pod pokrievkou restovať. Paradajky sparíme, zbavíme šúp, nakrájame na malé kúsky a spolu s pretlakom pridáme do hrnca. Prilejeme víno, 500 ml horúcej vody, osolíme, okoreníme a vložíme 2 bobkové listy. Varíme na miernom ohni približne 1,5 hodiny. Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Po dovarení pridáme uvarené cestoviny (najlepšie špagety alebo fettuccine) a pri servírovaní posypeme nastrúhaným syrom.


Akú receptúru na bolonskú omáčku používate vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close