Šalie z nej celý svet. Výrobcovia sladkých maškŕt sa predbiehajú v tom, kto najlepšie napodobní originálnu receptúru dubajskej čokolády. Kupujúci neváhajú zaplatiť za túto lahôdku horibilné sumy. V obchodoch sa však objavujú aj nepodarené verzie z lacných ingrediencií, ktoré vám tak akurát pokazia chuť. Dobrou správou je, že si túto delikatesu viete pripraviť aj doma. Vyskúšajte recept na famózne dubajské pralinky od známeho kuchára Pavla Berkyho.
Suroviny:
- 500 g horkej čokolády
- 150 g cesta kataifi
- 50 g masla
- 220 g pistáciovej pasty
- 50 g sezamovej pasty tahini

Postup:
- Cesto kataifi nakrájajte na menšie kúsky. Vo veľkej panvici rozohrejte maslo, pridajte cesto a za stáleho premiešavania ho orestujte dozlatista. Malo by byť krásne chrumkavé. Potom ho z panvice preložte na plech a nechajte úplne vychladnúť.
- Vychladnuté cesto dajte do misy, pridajte pistáciovú pastu, tahini a všetko dobre premiešajte. Hotový krém dajte na minimálne 30 minút do mrazničky. Bude sa s ním lepšie pracovať.
- Keď je cesto dostatočne stuhnuté, vyberte ho a rukami vytvarujte malé guličky. Rozložte ich na plech s papierom na pečenie, napichajte do nich špáradlá a dajte do mrazničky úplne stuhnúť najlepšie na celú noc.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli pri teplote 45 až 50 ° C. Následne misku s čokoládou zložte z hrnca a za stáleho premiešavania ju vychlaďte na 29 až 31 °C. To je ideálna teplota, s ktorou môžete následne pracovať. Takto pripravená čokoláda bude po vytuhnutí nádherne lesklá a chrumkavá.
- Zmrznuté guličky z mrazničky vyberajte po jednej a postupne ich namáčajte do čokolády. Zapichnite ich do nejakého podstavca napríklad do kusu polystyrénu a následne ich nechajte v chladničke stuhnúť. Tým bude vrstva čokolády rovnomerná a tvar guličiek súmernejší.
Ďalšie tipy
-
- Guličky môžete ozdobiť kúskami jedlého zlata. Nájdete ho v akomkoľvek obchode s cukrárskymi potrebami. Taktiež ich môžete zafarbiť potravinárskou farbou.
- Pokiaľ sa rozhodnete čokoládu netemperovať, môžete ju len rozpustiť bez stráženia teploty. Môže sa ale stať, že dobre nestuhne, nebude lesklá a dostatočne chrumkavá.
- Guličky môžete obaliť aj v mliečnej, bielej alebo ruby čokoláde (čokoláda v ružovej farbe).
- Kataifi cesto zakúpite v gréckych či arabských obchodoch. Nájdete ho aj na internetových predajniach.
Zdieľať na