Recept na dnes: Chrumkavé ryžové guľky na milión spôsobov zachutia aj vám

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Aj vám sa pravidelne stáva, že v nedeľu uvaríte plný hrniec ryže a zatiaľ, čo kuracie stehienka zmiznú okamžite, polovica prílohy smeruje do koša? Tak nabudúce ju nevyhadzujte!

Pripravili by ste sa totiž o fantastickú večeru. Nejde pritom o žiadny gastronomický pokus, ale o taliansku delikatesu. Na ryžových guľkách je najlepšie to, že vás neobmedzujú vo výbere surovín. Môžete do nich pridať všetko, čo máte radi, alebo už nejakú dobu leží v chladničke. A ak máte dostatok miesta v mrazničke, urobte si zásobu pre prípad neočakávanej návštevy.

Základné suroviny:

– uvarená ryža
– vajcia
– strúhaný syr
– strúhanka
– olej
– soľ, mleté černe korenie na dochutenie, bylinky (bazalka, petržlenová vňať, rozmarín, …)


Mohlo by vás zaujať: Chutné jedlá zo zvyškov ryže: Ako variť ekonomicky a neplytvať?


Ľubovoľné prísady:

– mleté mäso, slanina, klobása, tuniak, losos
– strúhaná koreňová zelenina, cuketa, tekvica,
– huby, olivy, sušené paradajky, kukurica, zelený hrášok
– uvarená šošovica, orechy, semienka

Vo väčšej mise zmiešajte uvarenú ryžu a celé vajcia (na 500 g ryže rátajte s 1 vajíčkom). Do zmesi najemno nastrúhajte akýkoľvek tvrdý syr, mozzarellu alebo rozdrobte fetu, a pridajte jednu alebo aj viac ľubovoľných ingrediencií. Všetko dobre premiešajte, dochuťte soľou, korením a nešetrite bylinkami, dodajú guľkám krásnu farbu.

Vlhkými rukami vypracujte malé guľky, obaľte ich vo vyšľahanom vajíčku a strúhanke. A teraz máte dve možnosti. Prvý, rýchly a určite najobľúbenejší variant, sú vysmážané guľky v rozpálenom oleji. Alebo ich iba jemne polejte olejom, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte do zlatista v rúre, vyhriatej na 180 °C.

Tip gazdinky: Tie vysmážané spestrí paradajková, jemne pikantná omáčka, ktorú urobíte za 1 minútu. Stačí, keď zmiešate kyslú smotanu s kečupom a štipkou chilli. K pečenej verzii si určite doprajte medovo-horčicový dresing. Budete potrebovať dobrú plnotučnú horčicu, med a šťavu z citróna, v pomere podľa chuti.


Aké chutné jedlá z ryže si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Veronika

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close