Aj vám sa pravidelne stáva, že v nedeľu uvaríte plný hrniec ryže a zatiaľ, čo kuracie stehienka zmiznú okamžite, polovica prílohy smeruje do koša? Tak nabudúce ju nevyhadzujte!
Pripravili by ste sa totiž o fantastickú večeru. Nejde pritom o žiadny gastronomický pokus, ale o taliansku delikatesu. Na ryžových guľkách je najlepšie to, že vás neobmedzujú vo výbere surovín. Môžete do nich pridať všetko, čo máte radi, alebo už nejakú dobu leží v chladničke. A ak máte dostatok miesta v mrazničke, urobte si zásobu pre prípad neočakávanej návštevy.
Základné suroviny:
– uvarená ryža
– vajcia
– strúhaný syr
– strúhanka
– olej
– soľ, mleté černe korenie na dochutenie, bylinky (bazalka, petržlenová vňať, rozmarín, …)
Mohlo by vás zaujať: Chutné jedlá zo zvyškov ryže: Ako variť ekonomicky a neplytvať?
Ľubovoľné prísady:
– mleté mäso, slanina, klobása, tuniak, losos
– strúhaná koreňová zelenina, cuketa, tekvica,
– huby, olivy, sušené paradajky, kukurica, zelený hrášok
– uvarená šošovica, orechy, semienka
Vo väčšej mise zmiešajte uvarenú ryžu a celé vajcia (na 500 g ryže rátajte s 1 vajíčkom). Do zmesi najemno nastrúhajte akýkoľvek tvrdý syr, mozzarellu alebo rozdrobte fetu, a pridajte jednu alebo aj viac ľubovoľných ingrediencií. Všetko dobre premiešajte, dochuťte soľou, korením a nešetrite bylinkami, dodajú guľkám krásnu farbu.
Vlhkými rukami vypracujte malé guľky, obaľte ich vo vyšľahanom vajíčku a strúhanke. A teraz máte dve možnosti. Prvý, rýchly a určite najobľúbenejší variant, sú vysmážané guľky v rozpálenom oleji. Alebo ich iba jemne polejte olejom, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte do zlatista v rúre, vyhriatej na 180 °C.
Tip gazdinky: Tie vysmážané spestrí paradajková, jemne pikantná omáčka, ktorú urobíte za 1 minútu. Stačí, keď zmiešate kyslú smotanu s kečupom a štipkou chilli. K pečenej verzii si určite doprajte medovo-horčicový dresing. Budete potrebovať dobrú plnotučnú horčicu, med a šťavu z citróna, v pomere podľa chuti.
Aké chutné jedlá z ryže si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.