Recept na dnes: Čo s párkami? Pridajte len tri suroviny a parádna mňamka je hotová!

Knedle s náplňou z mäsa a šampiňónov

Tieto knedličky si zamilujete aj vy (Foto: GettyImages)

Milujete párky, no uvítali by ste konečne aj niečo iné ako klasiku s horčicou a chlebom? Potom sa určite s nami pustite do nasledovných kreácií. Ukážeme vám základný recept na zemiakové knedličky s párkom, potom už bude len na vás, či z neho vykúzlite drobné pohostenie alebo plnohodnotný obed.

Na základný recept budete potrebovať:

– 200 g hydinových párkov
– 350 g uvarených zemiakov
– 150 g polohrubej múky
– 1 vajce
– soľ

Postup: Dobre vychladené uvarené zemiaky zbavte šupky, najemno postrúhajte, alebo ak sa ponáhľate, poriadne ich roztlačte. Pridajte múku, soľ a vypracujte hladké cesto. Kým cesto odpočíva, párky rozrežte na polovice. Cesto rozdeľte asi na 8 častí. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske a do každého zabaľte polovicu párku. Základ je hotový.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rýchla polievka pre celú rodinu: Frankfurtská, ako ju možno nepoznáte


Malá chuťovka

Ak máte chuť na niečo dobré k televízii, odporúčame knedličky vyprážať a podávať s úžasnou domácou omáčkou.

Pripravte si:

– olej na vysmážanie
– vajce a strúhanku
– tatársku omáčku
– kyslú smotanu
– citrón
– biele mleté korenie, petržlenovú vňať

Postup: Do vyššej panvice alebo hrnca nalejte väčšie množstvo oleja a postavte na oheň. Medzitým knedličky obaľte v rozšľahanom vajci, strúhanke a vhoďte do rozpáleného oleja. Zatiaľ, čo sa budú smažiť, urobte omáčku. V miske zmiešajte tatársku omáčku s kyslou smotanou v pomere 1:1, dochuťte soľou, bielym korením, šťavou z 1 polovice citróna a nasekanou petržlenovou vňaťou – pokojne môžete použiť aj iné čerstvé alebo sušené bylinky.


Mohlo by vás zaujať: Klobáska, saláma či párky: Koľko ich jesť, aby nás nepriviedli do hrobu priskoro?


Výdatný obed

Chcete uvariť chutný, lacný a zároveň výdatný obed? Potom urobte varené knedličky, podávané s kyslou kapustou. Zaručíme vám, že zasýtia aj veľkého jedáka.

Pripravte si:

– kyslú kapustu
– 1 cibuľu
– olej
– soľ, mleté čierne korenie

Postup: Do väčšieho hrnca dajte variť vodu s lyžičkou soli. Potom sa pustite do kapusty. Podlejte ju trochou vody, pridajte štipku čierneho korenia a nechajte dusiť do mäkka. Do vriacej vody vložte knedličky – keď vyplávajú na hladinu, sú hotové. Na rozpálenom oleji osmažte nakrájanú cibuľku. Servírujte tak, že na taniere rozdeľte udusenú kapustu, na ňu uložte knedličky a na záver prelejete osmaženou cibuľkou spolu s výpekom. Môžete pridať aj na kocky nakrájané a osmažené párky.


Pri akých receptoch využívate párky vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame