Živánska je tradičný slovenský pokrm, pričom svoj boom zažila už v dobách socialistického Československa. Toto jedlo „z jedného hrnca“ je jednoducho veľká chuťová bomba. Pôvodne sa pripravovala v pahrebe či ohnisku, no môžete si ju urobiť aj v pohodlí vlastnej kuchyne v rúre. Rozhodnutie je na vás. Čo budete potrebovať?
Suroviny:
- 600 g bravčovej krkovičky
- olej
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 150 g údenej slaniny
- 800 g zemiakov
- 200 g klobásy
- 3 ks cibule
- 2 ks papriky
- mletá sladká paprika (alebo čili korenie na dochutenie)
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- worcesterská omáčka podľa chuti
- štipka zázvoru
- drvený cesnak

Postup:
Horčicu, worcesterskú omáčku, korenie, zázvor, papriku, čili korenie, drvený cesnak a soľ vyšľahajte s olejom. Do takto pripravenej marinády naložte na plátky nakrájané mäso, slaninu, papriku, cibuľu a nechajte odležať najmenej 24 hodín. Pripravte si dostatočne veľký kus alobalu, najlepšie dvojitého, aby ste doň mohli suroviny dobre zabaliť. Uprostred striedavo ukladajte na kolieska nakrájané zemiaky a namarinovanú zmes mäsa, slaniny, klobásy a zeleniny. Vrstvy zľahka osoľte a okoreňte podľa chuti a vrstvite tak dlho, až spotrebujete všetky suroviny. Rúru predhrejte na 230 °C.
Balíčky pevne uzavrite a vytlačte z nich vzduch. Tento krok je dôležitý, aby sa mäso príliš nedusilo, ale pieklo. Položte ich na mriežku v strednej časti rúry a pečte asi 40 až 50 minút. Potom sa pozrite, či je mäso dobre prepečené, prípadne nechajte otvorené balíčky ešte trochu zapiecť pod grilom.
Príprava na ihle
Na ihlu napichnite najprv jeden zemiak, aby pri pečení nevytekala po stranách šťava a mäso bolo dobre zafixované. Potom zmes mäsa striedajte so slaninou, paprikou a cibuľou a na záver uzavrite zemiakom. Na stôl rozložte 2 až 3 vrstvy alobalu, naň papier na pečenie. Položte napichanú ihlu, mierne zalejte zvyškom marinády, zabaľte, utiahnite motúzom a položte na ohnisko. Pečte 2,5 až 3 hodiny.
TIP
Do živánskej sa okrem rôznych druhov mäsa pridáva aj iná zelenina či korenie podľa preferencií a chutí. Často sa dávajú paradajky alebo aj kečup, ale pretože púšťajú veľa šťavy, môžu spôsobiť, že sa mäso bude skôr dusiť a nie piecť a aj vzhľad živánskej nebude príliš lákavý. Obľúbenou prílohou k tomuto jedlu je zeleninová čalamáda, v ktorej sú paradajky už ale vítané.
Sledujte náš Instagram
Zdieľať na
Zdieľaní