Recept na dnes: Domáca huspenina podľa tradičného receptu pre fajnšmekrov

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Trasľavá, trochu mazľavá, no neodolateľne lahodná „huspeninka“ už celé generácie reprezentuje slovenskú tradičnú kuchyňu. Najčastejšie si na nej pochutnávame počas zimného obdobia, kedy si doprajeme aj ťažšie jedlá. Aj keď v nej nechýba poriadna porcia bravčoviny, je považovaná za zdravú pochúťku. Aspik je totižto plný kolagénu a elastínu. Tieto dve bielkoviny sa postarajú o vnútorné orgány, šľachy a mladistvý vzhľad, keď to nepreženieme s chlebom, neublíži ani našej postave. Urobte si pravú domácu huspeninu s našim jednoduchým receptom:

Čo budeme potrebovať?

– 1 ks bravčového kolena
– 2-3 ks bravčových paprčiek
– 0,5 kg bravčovej kože
– 1 veľkú cibuľu
– 8 strúčikov cesnaku
– celé čierne korenie
– soľ
– 3 l vody


Mohlo by vás zaujať: Tradičná vidiecka zabíjačka v meste


Postup:

Tento recept je úplne jednoduchý a zvládne ho každý. Zaberie však pomerne veľa času, preto si na výrobu domácej huspeniny vyhraďte voľný deň.

Začnite s prípravou mäsa. Koleno, nožičky aj kožu dôkladne umyte, naporcujte na menšie časti a pomaly varte. Približne po hodine varenia dajte do hrnca očistenú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL soli a 6 guličiek čierneho korenia. Nikam sa neponáhľajte, huspeninu nemiešajte a nechajte ju bublať na miernom plameni ďalšie dve hodiny.

Za tento čas by malo byť mäsko mäkké a doslova odpadávať od kosti. Vezmite si čistú nádobu a preceďte do nej vývar. Voňavé kúsky mäsa poukladajte rovnomerne na plech, alebodo inej formy, roztlačte naň 5 strúčikov cesnaku a zalejte vývarom. Huspenina potrebuje dobre stuhnúť, preto ju dajte na chladné miesto, kde teplota nepresahuje 15 °C.

Tip gazdinky: Práve sme vám predstavili základný recept na domácu huspeninu. Môžete ho však vylepšiť obľúbenými ingredienciami – zelený hrášok, červená kapia či vajíčko zaliate v aspiku budú lákať oko.


Máte radi huspeninu? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Veronika

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close