Recept na dnes: Domáca tekvicová horčica je skvelá do omáčok aj k mäsu

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Tekvica sa v našich končinách stáva čoraz viac populárna. Nie iba v podobe svetlonosov pred dverami počas októbra, ale aj ako surovina na prípravu fantastických jedál. Môžete ju variť, dusiť, piecť, výborne chutí na slano aj sladko a dá sa servírovať ako príloha aj hlavný chod. Navyše, tekvica je plná vitamínov, minerálov a neublíži ani vašej postave. Pripravte si jednoduchú, lacnú a hlavne domácu tekvicovú horčicu do zásoby, ktorá je skvelá nie len k párkom či klobáske:

Čo budeme potrebovať?

– 1 väčšiu tekvicu
– 5 ks červenej papriky
– 3 ks mrkvy
– 2 ks cibule
– 1 hlavičku cesnaku
– 150 ml plnotučnej horčice
– 1 dcl olivového oleja
– 0,5 dcl octu
– 2 PL korenie na nakladanie uhoriek (Deko)
– 2 PL cukru


Mohlo by vás zaujať: Jesenným jedlám kraľuje tekvica: Vyrobte si z nej placky, kompót či prívarok


Postup:

Pripravte si väčší hrniec, najlepšie vysoký, aby ste pri mixovaní neoprskali celú kuchyňu. Naplňte ho do dvoch tretín vodou a pokiaľ zovrie, pripravte si suroviny. Tekvicu zbavte šupky (hokkaido stačí iba umyť) a nakrájajte na veľké kusy. Očistite aj ďalšiu zeleninu, z papriky nezabudnite vybrať jadrovník a tiež nakrájajte. Mrkvu krájajte na menšie kúsky, pretože sa varí dlhšia ako ostatná zelenina, strúčiky cesnaku môžete nechať celé.

Keď voda zovrie, všetku zeleninu vložte do hrnca, zachová si tak viac vitamínov. Ak máte radi „štipľavé“, môžete pokojne pridať aj dve chilli papričky. Akonáhle je zelenina mäkká, zlejte všetku vodu a nechajte vychladnúť. Potom už iba pridajte nakladacie korenie, horčicu, cukor, olej, ocot a mixujte tyčovým mixérom do hladka.

Zmes nechajte za stáleho miešania prejsť varom a hneď plňte do čistých zaváraninových pohárov. Tie poriadne zaviečkujte a nechajte stáť hore dnom niekoľko hodín. Pokojne použite aj väčšie poháre, keď ich otvoríte, po tekvicovej horčici sa len tak „zapráši“. Pri najhoršom ju dáte do chladničky, kde vydrží niekoľko dní.

Tip gazdinky: Tekvicová horčica spestrí vaše raňajky, skvelo ochutí varené jedlá alebo poslúži ako zaujímavý dip k mäsu.


Aké dobroty si z tekvice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Veronika

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close