Recept na dnes: Fantastická palacinková torta zachutí malým aj veľkým

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Upiecť skvelú tortu z palaciniek? Prečo nie. Palacinky predsa milujú všetci a keď ich naplníte správnymi ingredienciami, vyčarujete tortu, za ktorú by sa nehanbil ani vychýrený cukrár.

Žiadne zložité postupy, marcipánové ružičky ani ťažké maslové krémy. Malí aj veľkí maškrtníci si zgustnú na sviežom tvarohu, čokoláde a čerstvom ovocí. Originálny dezert bude hviezdou na každej detskej oslave alebo sladkou bodkou po nedeľnom obede.

Potrebujeme:

– 2 vajcia
– 4 dl mlieka
– 1 dl oleja
– 2 lyžice vanilkového cukru
– 300 g hladkej múky
– 500 g plnotučného tvarohu
– 5 dkg kakaa
– 4 PL nutelly
– 4 dl smotany na šľahanie
– 200 g horkej čokolády
– práškový cukor
– jahody alebo maliny


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Luxusná medová torta upečená doma: Budú vám tiecť slinky!


Postup:

Pripravte si klasické cesto na palacinky. Mlieko, vajcia a olej vymiešajte dohladka, pridajte vanilkový cukor, štipku soli a postupne prisypávajte múku. Dobré cesto na palacinky má byť riedke, bez hrudiek a malo by chvíľu odpočívať v chlade. Dajte ho teda do chladničky a pustite sa do krému.

Smotanu pomaly zohrejte na miernom plameni, pridajte kúsky čokolády a za stáleho miešania rozpustite. Čokoládovú zmes nechajte vychladnúť a až potom do nej primiešajte tvaroh, kakao, nutellu a cukor. Plnku dajte do chladničky a môžete začať s palacinkami.

Základom pri pečení palaciniek je poriadne rozpálená panvica s nepriľnavým povrchom. Cesto dávkujte v malých množstvách a krúživým pohybom rozlejte po celom dne panvice, stíšte plameň a pečte 1 minútu z každej strany. Malo by vám vyjsť približne 15 palaciniek.

Ovocie umyte a ak máte jahody, nakrájajte ich na tenké plátky (pár nechajte vcelku). Každú palacinku natrite krémom, obložte ovocím a prikryte ju ďalšou palacinkou. Takto postupujte, kým nenavrstvíte všetky. Na vrch torty dajte zvyšok krému, posypte kakaom, ozdobte celými jahodami alebo malinami a jemne poprášte práškovým cukrom. Pred servírovaním nechajte tortu dobre stuhnúť.

Tip gazdinky: Nebojte sa kombinovať ďalšie obľúbené ingrediencie – orechy, puding, čistý tvaroh, mandarínky, lesné ovocie, ananás či kyslá smotana – fantázií sa v tomto prípade medze nekladú.


Aké chutné torty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Veronika
Odporúčame