Recept na dnes, hneď trikrát inak: Bude to avokádová nátierka, polievka či dezert?

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Veľká kôstka, maslová dužina a sýta zelená farba. Hoci sa tvári ako zelenina, v skutočnosti ide o ovocie, a nie hocijaké. Avokádo je považované za jednu z najzdravších potravín na svete. Obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Pristane pleti aj postave. Kuchári ho milujú pre všestranné použitie a nevtieravú chuť. S našimi rýchlymi receptami si ho zamilujete aj vy.

Blesková nátierka

Nátierka z avokáda je hotová za 5 minút a najlepšie chutí na hrubom krajci opečeného ražného chleba.

Rozkrojte 2 zrelé avokáda, vyberte kôstku, dužinu vylúpnite lyžicou a dajte do misky. Pokvapkajte šťavou z polovice citróna, pridajte 2 pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie a popučte vidličkou alebo použite mixér. Potom pridajte ešte najemno nasekanú cibuľu a1 lyžičku kvalitného olivového oleja. Gratulujeme, práve sa začína váš skvelý deň.


Mohlo by vás zaujať: Zdravé a chutné avokádo: Skúste výborné recepty pre teplú aj studenú kuchyňu


Krémová polievka so šalviou

Plná vitamínov, skvelá na obed aj večeru. Príjemne zahreje a dodá vám energiu.

Nakrájanú cibuľu a pór vložte do hrnca s rozpáleným olejom. Krátko restujte a zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom. Nechajte variť asi 20 minút, pridajte 3 zrelé a očistené kúsky avokáda, 3 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky a pár minúť povarte. Potom zmes rozmixujte dohladka, zjemnite smotanou na varenie a premiešajte. Dochuťte soľou, čiernym korením a sviežu chuť polievke dodá šťava z jednej limetky. Lístky čerstvej šalvie prudko opečte na olivovom oleji, ozdobte nimi polievku v miskách a posypte mandľovými lupienkami.

Zelené tiramisu

Zlatý bod nášho programu je recept na sladký dezert, ktorý si najlepšie vychutnáte pri poobednej káve s priateľmi.

Očistite 3-4 avokáda, nakrájajte na kúsky, pokvapkajte šťavou z 1 citróna a rozmixujte na hladkú hmotu. Pridajte 400 g bieleho smotanového jogurtu a dochuťte trstinovým cukrom. Pripravte si priehľadné sklenené poháre a striedavo do nich ukladajte piškóty namáčané v instantnej káve s kvapkou rumu a avokádovú plnku. Vrch posypte kakaom zmiešaným s trstinovým cukrom a ozdobte jahodami a lístkom mäty.


Aké chutné dobroty si z avokáda pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Veronika
Odporúčame