Recept na dnes: Svieža, jarná polievka minestrone – taliansky poklad plný čerstvej zeleniny a vitamínov

jarná polievka minestrone

Svieža, jarná polievka minestrone je plná dôležitých živín (Zdroj: Unsplash/Gianluca Gerardi)

Jednoduchá, jarná polievka minestrone patrí k pokrmom z jedného hrnca. Plná sviežej a farebnej zeleniny ideálne doplní obed alebo sa stane súčasťou odľahčenej večere. Minestrone je polievka plná textúr a zdravých ingrediencií. Zatiaľ, čo originálna verzia pozostáva väčšinou z ingrediencií zo špajze, jej jarná verzia je doslova nabitá čerstvými surovinami.

Vítaným bonusom je príprava v jednom hrnci, čiže čím menej riadov, tým menej umývania. Minestrone je jedna z najznámejších talianskych polievok a vo verzii so špargľou dostáva ďalšiu dávku vitamínov a antioxidantov. Poďme si ju spolu pripraviť.

Potrebujeme

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 pór alebo žltú cibuľu
  • ½ buľvy fenikla
  • 1 veľkú mrkvu nakrájanú na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • 1 ČL sušenej zmesi talianskych byliniek
  • 8 šálok zeleninového vývaru
  • 2 stredné zemiaky nakrájané na kocky
  • 1 konzervu fazule cannellini – prepláchnutej a scedenej
  • ½ šálky cestovín fusilli, penne, kolienka alebo akýkoľvek druh
  • približne 20 stoniek očistenej a nakrájanej zelenej špargle
  • 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 1 a ½ ČL soli
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia

Postup

Tmavozelenú časť póru odrežeme a zvyšnú časť nakrájame na kolieska až po koreň. Odrežeme stonky a koreňovú časť fenikla. Buľvu rozrežeme na polovicu a odstránime tvrdé, vonkajšie vrstvy. Listy (vňať) si odložíme na ozdobu. Zvyšnú časť nakrájame priečne.

feniklová buľva s vňaťou
Každá časť fenikla je jedlá a dá sa jesť varená i surová (Zdroj: Pixabay/katiklinski)

Vo väčšom hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme pór, mrkvu, fenikel a cesnak. Ochutíme soľou, sušenými talianskymi bylinkami a korením. Spolu pár minút restujeme.

krájanie zeleniny
Výborná polievka tvorí základ hlavného jedla (Zdroj: Freepik/drobotdean)

Prilejeme zeleninový vývar a vsypeme zemiaky a fazuľu. Polievku varíme 5 minút, pridáme vybrané cestoviny a varíme ešte ďalších 7 minút.

čerstvá zelenina na jarnú polievku minestrone
Minestrone je hustá polievka s množstvom zeleniny (Zdroj: Freepik/8photo)

Nakoniec vmiešame kúsky špargle a hrášok a varíme ďalších 5 minút. Dochutíme a podávame ozdobené feniklovými lístkami, respektíve vňaťou.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Chcete vypestovať zdravé a schopné sadenice? S našimi tipmi sa o budúcu úrodu už nemusíte obávať

Sledujte náš Facebook


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, lavenderandmacarons.com
Odporúčame