Jednoduchá, jarná polievka minestrone patrí k pokrmom z jedného hrnca. Plná sviežej a farebnej zeleniny ideálne doplní obed alebo sa stane súčasťou odľahčenej večere. Minestrone je polievka plná textúr a zdravých ingrediencií. Zatiaľ, čo originálna verzia pozostáva väčšinou z ingrediencií zo špajze, jej jarná verzia je doslova nabitá čerstvými surovinami.
Vítaným bonusom je príprava v jednom hrnci, čiže čím menej riadov, tým menej umývania. Minestrone je jedna z najznámejších talianskych polievok a vo verzii so špargľou dostáva ďalšiu dávku vitamínov a antioxidantov. Poďme si ju spolu pripraviť.
Potrebujeme
- 1 PL olivového oleja
- 1 pór alebo žltú cibuľu
- ½ buľvy fenikla
- 1 veľkú mrkvu nakrájanú na kocky
- 2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
- 1 ČL sušenej zmesi talianskych byliniek
- 8 šálok zeleninového vývaru
- 2 stredné zemiaky nakrájané na kocky
- 1 konzervu fazule cannellini – prepláchnutej a scedenej
- ½ šálky cestovín fusilli, penne, kolienka alebo akýkoľvek druh
- približne 20 stoniek očistenej a nakrájanej zelenej špargle
- 1 šálka čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 1 a ½ ČL soli
- ¼ ČL mletého čierneho korenia
Postup
Tmavozelenú časť póru odrežeme a zvyšnú časť nakrájame na kolieska až po koreň. Odrežeme stonky a koreňovú časť fenikla. Buľvu rozrežeme na polovicu a odstránime tvrdé, vonkajšie vrstvy. Listy (vňať) si odložíme na ozdobu. Zvyšnú časť nakrájame priečne.
Vo väčšom hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme pór, mrkvu, fenikel a cesnak. Ochutíme soľou, sušenými talianskymi bylinkami a korením. Spolu pár minút restujeme.
Prilejeme zeleninový vývar a vsypeme zemiaky a fazuľu. Polievku varíme 5 minút, pridáme vybrané cestoviny a varíme ešte ďalších 7 minút.
Nakoniec vmiešame kúsky špargle a hrášok a varíme ďalších 5 minút. Dochutíme a podávame ozdobené feniklovými lístkami, respektíve vňaťou.
Zdieľať na