Receptov na bábovku je nespočetné množstvo a každá rodina má určite ten svoj zaručený a najchutnejší. Niektorí dokonca zašli tak ďaleko, že doma pripravujú aj citrónovú či makovú verziu. A čo tak návrat ku klasike? S domácou mramorovou či tvarohovou bábovkou predsa nič nepokazíte. Ich príprava je veľmi jednoduchá, ako píše prima.cz.
Vláčna tvarohová bábovka
Suroviny:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 250 g polohrubej múky
- 180 g roztopeného masla
- 220 g krupicového cukru
- 3 ks väčších vajec
- 1 lyžica rumu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- citrónová kôra
- štipka soli
Postup:
- Najprv predhrejte rúru na 170 °C.
- Bábovkovú formu zľahka vymažte maslom a vysypte múkou.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky, cukor a maslo vyšľahajte do peny, potom vmiešajte tvaroh, vanilkový extrakt, rum a citrónovú kôru.
- Nakoniec prisypte múku s práškom do pečiva a štipku soli. Dôkladne premiešajte.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho zapracujte do cesta. Potom cesto preložte do formy a trochu uhlaďte povrch.
- Formu presuňte do rúry a pečte 180 ° C 50 až 60 minút.
- Nechajte vychladnúť v otvorenej rúre.

Mramorová hrnčeková bábovka
Suroviny:
- 1 hrnček cukru
- 2 ks vajec
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček mlieka
- vanilkový cukor
- citrónová kôra
- kakao
- kypriaci prášok do pečiva
Postup:
- Zmiešajte cukor s vajcami, pridajte olej, múku, mlieko, prášok do pečiva, vanilkový cukor a dobre premiešajte.
- Rozdeľte cesto do dvoch misiek. Do jednej misky pridajte podľa chuti nastrúhanú kôru z citróna (najlepšie v bio kvalite).
- Do ďalšej misky s cestom dajte holandské kakao.
- Zmesi prelejte do vymastenej formy a pečte na 200 ° C 45 až 50 minút.
- Po upečení horúcu zmes vyklopte na tanier.
Zdieľať na