Recept na dnes: Králik na francúzsky spôsob je pochúťka, ktorú zvládne aj začiatočník

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Králičie mäso je skvelou alternatívou hydiny pre ľudí, ktorí chcú z času na čas odľahčiť jedálniček. Aby nebolo mäso suché, postačí kúsok slaniny či bôčiku a doslova sa rozplýva na jazyku. Teraz ste si možno vybavili spomienky na králika na smotane, ktorý dominoval v kuchyni u vašej starej babky. My ale upustíme od tradícií a dáme vám tip na kulinársku špecialitu priamo z Francúzska. Ich gastronómia je preslávená zložitými technikami pri varení a nevšednými ingredienciami. Náš králik na horčici je však prispôsobený domácej kuchyni a nemusíte byť šéfkuchár, aby ste si ho mohli dopriať na nedeľný obed.

Ingrediencie na králika:

– celý králik alebo 5 králičích stehien
– 2 plátky slaniny
– 150 ml biele víno
– 300 ml zeleninový alebo hydinový vývar
– 2 PL maslo, 3 PL olej
– 200 ml smotana na varenie
– 2 PL hladká múka
– 1 cibuľa, 1/2 citróna
– 3 PL dijónska horčica
– tymián, soľ, biele korenie, cukor

Ingrediencie na omáčku:

– 250 g lesné huby alebo šampiňóny
– 2 PL maslo, 1 PL olej
– 1/2 citróna
– tymián, soľ, mleté čierne korenie


Mohlo by vás zaujať: Ideálne mäso pre krásnu postavu: Králik je tá správna voľba


Postup:

Pokiaľ máte celého králika, najskôr ho naporcujte. Mäso opláchnite pod tečúcou vodu, osoľte, okoreňte, posypte tymiánom a jemne ocukrujte. Aby králik nasal všetky chute, odložte ho na noc do chladničky, v prípade časovej tiesne ho môžete pripravovať ihneď.

Zapnite rúru na 170 °C. Králika najskôr opečte na rozpálenom oleji z oboch strán a vyberte. V tom istom hrnci roztopte maslo, pridajte nasekanú cibuľu a restujte do sklovita, pridajte múku a ešte chvíľu restujte. Králika vráťte do hrnca, zalejte vínom a keď sa trocha odparí, pridajte trochu vývaru a na mäso položte plátky slaniny. Hrniec zakryte pokrievkou a vložte do rúry. Všetko sa bude pekne dusiť. Sem-tam však králika skontrolujte a prípadne podlejte ďalším vývarom.

Keď je mäsko mäkké, vytiahnite ho z hrnca a do základu pridajte horčicu. Dobre rozmixujte ponorným mixérom. Zmes zahrejte a zjemnite smotanou a na záver dochuťte šťavou z polovice citróna.

Huby nakrájajte na menšie kúsky, opražte na masle, ochuťte koreninami, tymiánom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

Tip gazdinky: Králika prelejte omáčkou, posypte hubami a podávajte so zemiakovou kašou alebo opečenou bagetou s cesnakom a bylinkami.


Na aké spôsoby si králičie mäso pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Veronika

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close