Recept na dnes: Králik na francúzsky spôsob je pochúťka, ktorú zvládne aj začiatočník

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Králičie mäso je skvelou alternatívou hydiny pre ľudí, ktorí chcú z času na čas odľahčiť jedálniček. Aby nebolo mäso suché, postačí kúsok slaniny či bôčiku a doslova sa rozplýva na jazyku. Teraz ste si možno vybavili spomienky na králika na smotane, ktorý dominoval v kuchyni u vašej starej babky. My ale upustíme od tradícií a dáme vám tip na kulinársku špecialitu priamo z Francúzska. Ich gastronómia je preslávená zložitými technikami pri varení a nevšednými ingredienciami. Náš králik na horčici je však prispôsobený domácej kuchyni a nemusíte byť šéfkuchár, aby ste si ho mohli dopriať na nedeľný obed.

Ingrediencie na králika:

– celý králik alebo 5 králičích stehien
– 2 plátky slaniny
– 150 ml biele víno
– 300 ml zeleninový alebo hydinový vývar
– 2 PL maslo, 3 PL olej
– 200 ml smotana na varenie
– 2 PL hladká múka
– 1 cibuľa, 1/2 citróna
– 3 PL dijónska horčica
– tymián, soľ, biele korenie, cukor

Ingrediencie na omáčku:

– 250 g lesné huby alebo šampiňóny
– 2 PL maslo, 1 PL olej
– 1/2 citróna
– tymián, soľ, mleté čierne korenie


Mohlo by vás zaujať: Ideálne mäso pre krásnu postavu: Králik je tá správna voľba


Postup:

Pokiaľ máte celého králika, najskôr ho naporcujte. Mäso opláchnite pod tečúcou vodu, osoľte, okoreňte, posypte tymiánom a jemne ocukrujte. Aby králik nasal všetky chute, odložte ho na noc do chladničky, v prípade časovej tiesne ho môžete pripravovať ihneď.

Zapnite rúru na 170 °C. Králika najskôr opečte na rozpálenom oleji z oboch strán a vyberte. V tom istom hrnci roztopte maslo, pridajte nasekanú cibuľu a restujte do sklovita, pridajte múku a ešte chvíľu restujte. Králika vráťte do hrnca, zalejte vínom a keď sa trocha odparí, pridajte trochu vývaru a na mäso položte plátky slaniny. Hrniec zakryte pokrievkou a vložte do rúry. Všetko sa bude pekne dusiť. Sem-tam však králika skontrolujte a prípadne podlejte ďalším vývarom.

Keď je mäsko mäkké, vytiahnite ho z hrnca a do základu pridajte horčicu. Dobre rozmixujte ponorným mixérom. Zmes zahrejte a zjemnite smotanou a na záver dochuťte šťavou z polovice citróna.

Huby nakrájajte na menšie kúsky, opražte na masle, ochuťte koreninami, tymiánom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

Tip gazdinky: Králika prelejte omáčkou, posypte hubami a podávajte so zemiakovou kašou alebo opečenou bagetou s cesnakom a bylinkami.


Na aké spôsoby si králičie mäso pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Veronika
Odporúčame