Krémová šošovicová polievka je národným pokladom tureckej kuchyne. Pripravená zo základných a dostupných surovín sa stala miláčikom gurmánov na celom svete. Podľa rebríčka portálu Taste Atlas sa táto polievka umiestnila na treťom mieste spomedzi najobľúbenejších polievok sveta.
Zasýti celú rodinu a je pripravená za pár minút, keďže červená šošovica sa nemusí vopred namáčať. Konzumuje sa po celom Turecku, najmä v reštauráciách známych ako lokantas, ktoré ponúkajú tradičné chute tohto regiónu sveta. Vyskúšajte jej lahodnú chuť, recept vystačí na 6 porcií.
Potrebujeme
- 300 g červenej šošovice
- 70 g masla
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 1,6 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 ČL sušenej drvenej červenej papriky
- 1 ČL soli
Postup
Červenú šošovicu dáma na sitko a dôkladne premyjeme studenou vodou. Do hrnca dáme asi 30 g masla (2 PL), rozpustíme ho a orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme šošovicu a restujeme ešte 1 minútu. Potom prilejeme vývar a osolíme. Varíme na miernom plameni, pokým šošovica nezmäkne.

Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Na záver ju dochutíme a ozdobíme drvenou červenou paprikou orestovanou v malej panvičke, vo zvyšných 40 gramoch masla. Servírujeme s opečeným chlebom a kúskom citróna.

Náš tip: Krémová šošovicová polievka sa často dochucuje aj mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou alebo rascou. Do základu sa tiež pridáva paradajkový pretlak, nakrájaná mrkva alebo aj premytá ryža a bulgur. Každá verzia tradičnej “ mercimek çorbası“ – šošovicovej polievky jednoducho chutí skvele.
Zdieľať na