RECEPT na dnes: Legendárne vláčne dobošové rezy vás prenesú do detských čias!

Dobošové rezy sú u mnohých neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a osláv. (Zdroj: Gettyimages.com)

Kto by si nepamätal z detstva túto lahôdku? Kedysi patrili k jedným z mála, ktoré sme mohli kúpiť v cukrárni. Zakaždým táto klasika chutila fantasticky. Koláčiky pochádzajú z Maďarska a pozostávajú z piškótových vrstiev natretých čokoládovým krémom a poliatych polevou. Ich chuť je naozaj skvelá, a preto sú ideálne na slávnostnejšie príležitosti. Prečo si ich však nepripraviť doma len tak na jedno popoludnie?

Suroviny

Cesto:

  • 500 g hladkej špeciálnej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • 2 polievkové lyžice smotany

Krém:

  • 800 ml mlieka
  • 3 kakaové pudingy
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g tmavej čokolády
  • 2 polievkové lyžice koňaku

Poleva:

  • 150 g bielej čokolády
  • 100 g tmavej čokolády
  • 1 polievková lyžica oleja

Príprava

  1. Preosejte hladkú múku, pridajte štipku soli, vajcia a žĺtok, prášok do pečiva, maslo, sódu a spolu so smotanou vypracujte cesto.
  2. Rozdeľte cesto na 5 rovnakých častí.
  3. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a každé cesto pečte 6 minút. Poprekladajte ich papierom na pečenie, aby pred plnením nevyschli. Najlepšie urobíte, ak si ich pripravíte deň vopred. Do druhého dňa zmäknú.
  4. Pripravte si krém. Pudingy rozmiešajte v mlieku a uvarte hustú kašu. Potom ju nechajte vychladnúť.
  5. Maslo a cukor vymiešajte do peny a postupne pridávajte vychladnutý puding a nakoniec rozpustenú čokoládu a koňak. Krém rozdeľte na 4 časti a dajte stuhnúť do chladničky.
  6. Každý plát natrite čokoládovým krémom. Zaťažte drevenou doskou a nechajte na celú noc v chladničke.
  7. Na druhý deň si pripravte polevu, polejte ňou koláč a dajte stuhnúť do chladničky.

Dobrú chuť!
Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, pp
Odporúčame