Kto by si nepamätal z detstva túto lahôdku? Kedysi patrili k jedným z mála, ktoré sme mohli kúpiť v cukrárni. Zakaždým táto klasika chutila fantasticky. Koláčiky pochádzajú z Maďarska a pozostávajú z piškótových vrstiev natretých čokoládovým krémom a poliatych polevou. Ich chuť je naozaj skvelá, a preto sú ideálne na slávnostnejšie príležitosti. Prečo si ich však nepripraviť doma len tak na jedno popoludnie?
Suroviny
Cesto:
- 500 g hladkej špeciálnej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 vaječný žĺtok
- 1 prášok do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- 2 polievkové lyžice smotany
Krém:
- 800 ml mlieka
- 3 kakaové pudingy
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 100 g tmavej čokolády
- 2 polievkové lyžice koňaku
Poleva:
- 150 g bielej čokolády
- 100 g tmavej čokolády
- 1 polievková lyžica oleja
Príprava
- Preosejte hladkú múku, pridajte štipku soli, vajcia a žĺtok, prášok do pečiva, maslo, sódu a spolu so smotanou vypracujte cesto.
- Rozdeľte cesto na 5 rovnakých častí.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a každé cesto pečte 6 minút. Poprekladajte ich papierom na pečenie, aby pred plnením nevyschli. Najlepšie urobíte, ak si ich pripravíte deň vopred. Do druhého dňa zmäknú.
- Pripravte si krém. Pudingy rozmiešajte v mlieku a uvarte hustú kašu. Potom ju nechajte vychladnúť.
- Maslo a cukor vymiešajte do peny a postupne pridávajte vychladnutý puding a nakoniec rozpustenú čokoládu a koňak. Krém rozdeľte na 4 časti a dajte stuhnúť do chladničky.
- Každý plát natrite čokoládovým krémom. Zaťažte drevenou doskou a nechajte na celú noc v chladničke.
- Na druhý deň si pripravte polevu, polejte ňou koláč a dajte stuhnúť do chladničky.
Dobrú chuť!
Sledujte náš Instagram
Zdieľať na
Zdieľaní