RECEPT na dnes: Najlepšie ZAPEKANÉ zemiaky, aké ste kedy jedli – všetko, čo potrebujete, máte doma

najlepšie zapekané zemiaky v miske s bylinkami

Zemiaky by mali mať približne rovnakú veľkosť (Zdroj: Freepik/pyzhova_natalia)

Zabudnite na nudnú zemiakovú prílohu. Varené zemiaky alebo kaša sa dajú nahradiť aj inou skvelou prílohou. Tie najlepšie zapekané zemiaky, aké ste kedy jedli, pripravíte ľahko, rýchlo a môžu byť nielen prílohou, ale pokojne aj hlavným jedlom. Vychutnajte si ich krásne chrumkavý povrch a skvelú chuť korenín a byliniek. Stačí, keď ich polejete syrovým alebo cesnakovým dipom a doprajete si perfektné spojenie chutí aj textúr.

Potrebujeme

  • 4 stredne veľké žlté zemiaky
  • 40 g nastrúhaného parmezánu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL sušeného mletého cesnaku
  • ½ ČL sušeného tymiánu alebo oregana
  • ¼ ČL kajenského korenia
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup

  1. Umyté zemiaky nakrájame na 8 rovnakých častí. Kúsky vložíme do hrnca so studenou vodou a pridáme do nej 1 ČL soli. Privedieme ich k varu, keď začne voda bublať. Varíme ich 3 až 4 minúty.
  2. Precedíme ich a pretrepeme v cedníku. Necháme 5 minút odpočívať, aby z nich unikla para.
  3. Medzitým v miske zmiešame olivový olej, mletú papriku a cesnakový prášok, tymián, kajenské korenie a mleté čierne korenie. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  4. Kúsky zemiakov obalíme v olejovej zmesi, posypeme parmezánom a dobre premiešame. Uložíme ich na vymastený plech alebo na plech s papierom na pečenie a necháme medzi nimi rozostupy.
  5. Pečieme 25 až 35 minút, pokým povrch nezíska zlatistú farbu a zemiaky nie sú viditeľne chrumkavé. Počas pečenia otočíme po 15 minútach. Najlepšie zapekané zemiaky chutia ako príloha, ale aj hlavné jedlo.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, Dontgobaconmyheart.co.uk
Odporúčame