Zabudnite na nudnú zemiakovú prílohu. Varené zemiaky alebo kaša sa dajú nahradiť aj inou skvelou prílohou. Tie najlepšie zapekané zemiaky, aké ste kedy jedli, pripravíte ľahko, rýchlo a môžu byť nielen prílohou, ale pokojne aj hlavným jedlom. Vychutnajte si ich krásne chrumkavý povrch a skvelú chuť korenín a byliniek. Stačí, keď ich polejete syrovým alebo cesnakovým dipom a doprajete si perfektné spojenie chutí aj textúr.
Potrebujeme
- 4 stredne veľké žlté zemiaky
- 40 g nastrúhaného parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL sušeného mletého cesnaku
- ½ ČL sušeného tymiánu alebo oregana
- ¼ ČL kajenského korenia
- štipka mletého čierneho korenia
Postup
- Umyté zemiaky nakrájame na 8 rovnakých častí. Kúsky vložíme do hrnca so studenou vodou a pridáme do nej 1 ČL soli. Privedieme ich k varu, keď začne voda bublať. Varíme ich 3 až 4 minúty.
- Precedíme ich a pretrepeme v cedníku. Necháme 5 minút odpočívať, aby z nich unikla para.
- Medzitým v miske zmiešame olivový olej, mletú papriku a cesnakový prášok, tymián, kajenské korenie a mleté čierne korenie. Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Kúsky zemiakov obalíme v olejovej zmesi, posypeme parmezánom a dobre premiešame. Uložíme ich na vymastený plech alebo na plech s papierom na pečenie a necháme medzi nimi rozostupy.
- Pečieme 25 až 35 minút, pokým povrch nezíska zlatistú farbu a zemiaky nie sú viditeľne chrumkavé. Počas pečenia otočíme po 15 minútach. Najlepšie zapekané zemiaky chutia ako príloha, ale aj hlavné jedlo.
Zdieľať na