Recept na dnes: Pečená panenka s voňavým tymianom a horčicovou omáčkou – bude hitom rodinného obeda!

Domáca bravčová panenka

Keď ochutnáte delikátnu panenku, akoby ste ani bravčovinu nejedli (Zdroj: GettyImages)

Keď ochutnáte panenku, akoby ste ani bravčovinu nejedli. Táto kvalitná časť mäsa má delikátnu chuť a menej tuku. Správne pripravená je v strede ružová, po prekrojení šťavnatá a rozpadáva sa na jazyku. V kombinácii s jemnou horčicovou omáčkou predstavuje špecialitu, hodnú šéfkuchára. Vy ale žiadnu zlatú varešku nepotrebujete, postačí vám dobrý recept.

Budeme potrebovať:

  • 500 g bravčovej panenky
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tymian
  • 75 ml bieleho suchého vína
  • 2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • 150 ml smotany na šľahanie

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Bravčová panenka so skvelou omáčkou: Ideálny víkendový obed


Postup:

  1. Panenku necháme v celku. Celú poriadne osolíme, okoreníme a necháme odpočívať pri izbovej teplote 20 až 30 minút.
  2. Odležanú položíme na rozpálený olej. Mäso otáčame a restujeme z každej strany 3 minúty, aby sa zatiahlo. Nezabudneme na konce.
  3. Mäso preložíme na pekáč, posypeme tymianom, pokvapkáme olejom a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 10 až 12 minút pri 190 °C.
  4. Medzitým pripravíme omáčku. Použijeme pritom výpek z panenky. Do rozohriatej panvice nalejeme víno, pridáme horčicu a miešame, kým sa tekutina zredukuje. Zjemníme smotanou a prevaríme. Omáčku môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
  5. Upečenú panenku nakrájame na medailóniky a podávame s vhodnou prílohou. Napríklad s dusenou zeleninou a zemiakovým pyré.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame