Keď ochutnáte panenku, akoby ste ani bravčovinu nejedli. Táto kvalitná časť mäsa má delikátnu chuť a menej tuku. Správne pripravená je v strede ružová, po prekrojení šťavnatá a rozpadáva sa na jazyku. V kombinácii s jemnou horčicovou omáčkou predstavuje špecialitu, hodnú šéfkuchára. Vy ale žiadnu zlatú varešku nepotrebujete, postačí vám dobrý recept.
Budeme potrebovať:
- 500 g bravčovej panenky
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- tymian
- 75 ml bieleho suchého vína
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- 150 ml smotany na šľahanie
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Bravčová panenka so skvelou omáčkou: Ideálny víkendový obed
Postup:
- Panenku necháme v celku. Celú poriadne osolíme, okoreníme a necháme odpočívať pri izbovej teplote 20 až 30 minút.
- Odležanú položíme na rozpálený olej. Mäso otáčame a restujeme z každej strany 3 minúty, aby sa zatiahlo. Nezabudneme na konce.
- Mäso preložíme na pekáč, posypeme tymianom, pokvapkáme olejom a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 10 až 12 minút pri 190 °C.
- Medzitým pripravíme omáčku. Použijeme pritom výpek z panenky. Do rozohriatej panvice nalejeme víno, pridáme horčicu a miešame, kým sa tekutina zredukuje. Zjemníme smotanou a prevaríme. Omáčku môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
- Upečenú panenku nakrájame na medailóniky a podávame s vhodnou prílohou. Napríklad s dusenou zeleninou a zemiakovým pyré.
Zdieľať na