RECEPT na dnes: Pripravte si legendárne domáce laskonky ako z cukrárne

laskonky

Pripravte si doma krehké laskonky (Zdroj: YouTube/LiViera dessert)

Laskonka je klasický český zákusok, ktorý má svoju príbuzného vo Francúzsku v podobe makrónky. Ich spoločným základom je cesto z bielkov a cukru. Avšak na rozdiel od francúzskej pochúťky, ktorá obsahuje mleté mandle, tento dezert je plný mletých vlašských orechov. Niekedy sa nahrádzajú strúhaným kokosom. Obvykle sa plní griliášovým alebo karamelovým krémom. Príprava je trochu náročnejšia, no dobrá pekárka recept hravo zvládne. 

Cesto

Suroviny:

  • 3 bielky
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 40 ml vody
  • 120 g jemne mletých orechov (alebo kokosu)
  • štipka soli

Postup:

  1. Bielky spolu s 50 gramami krupicového cukru vyšľahajte do pevného snehu.
  2. Vodu a zvyšok krupicového cukru povarte pri teplote 115 až 118 °C. Rozvarte a nechajte zvoľna prebublať max 15 minút.
  3. Potom rozvarenú zmes prišľahajte do bielkovej hmoty.
  4. Do takto pripraveného snehu zľahka vmiešame práškový cukor, orechy alebo kokos so štipkou soli.
  5. Pripravenú penu natrite cez šablónu na plech vyložený papierom na pečenie. Uhlaďte povrch stierkou a prebytočnú penu odstráňte.
  6. Vložte do vyhriatej rúry na 130 ° C, stiahnite na 80 ° C a sušte pozvoľna 40 minút. Cukor obsiahnutý v snehu má tendenciu hnednúť (karamelizovať) a preto netreba pečenie uponáhľať. Správne upečená laskonka sa ľahko zloží z papiera.

Náplň – karamelový krém s griliášom

Suroviny:

  • 5 lyžíc krupicového cukru
  • 1 lyžica vody
  • 4 lyžice mletých orechov (lieskové alebo vlašské)
  • 5 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • cca 200 ml mlieka
  • 300 g masla izbovej teploty

Postup:

  1. Panvicu potrite olejom a vložte 5 lyžíc cukru. Pridajte lyžicu vody a za stáleho miešania cukor rozpustite. Keď začne hnednúť, vsypte oriešky a chvíľu miešajte.
  2. Hmotu vylejte na plech na pečenie, lyžicou rozprestrite a nechajte vychladnúť.
  3. Do hrnca dajte cca 5 dkg masla, rozpustite a pridajte 2 lyžice hladkej múky. Tú potom opražte na veľmi svetlú zápražku. Následne pomaly prilievajte mlieko a intenzívne miešajte metličkou, až vznikne hustá kaša.
  4. Medzi dvoma papiermi alebo v silnom sáčku rozdrvte valčekom vychladnutý griliáš.
  5. Maslo vyšľahajte do svetlej peny, pridajte griliáš a postupne aj vychladnutú kašu. Dôkladne krém vyšľahajte.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
RECEPT na dnes: Matcha koláč s mliečnym krémom – svieža JARNÁ DOBROTA zaujme všetkých hostí

Náplň – karamelový krém šľahačkový s mascarpone

Suroviny:

  • 200 g krupicového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 balenie mascarpone

Postup:

  1. Na panvici za stáleho miešania rozpustite cukor. Akonáhle začne hnednúť (karamelizovať), stiahnite ho z ohňa a asi po minúte zalejte šľahačkou. Pozor, hmota bude veľmi peniť.
  2. Vráťte panvicu na sporák a opäť začnite zahrievať. Zároveň metličkou miešajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
  3. Odstavte zo sporáka, aby karamel schladol. Potom vložte do chladničky a nechajte odležať do druhého dňa.
  4. Pred plnením laskoniek karamelovú hmotu šľahajte približne 2 minúty, počas ktorých zosvetlí. Potom vmiešajte mascarpone.

Náplň – maslový karamelový krém zo salka

Suroviny:

  • 1 konzerva karamelového salka
  • 250 g masla izbovej teploty

Postup:

  1. Maslo šľahajte niekoľko minút na vysoký výkon, kým nezbelie. Potom po lyžiciach primiešajte salko.
  2. Pokiaľ je salko klasické, karamelovú príchuť vytvoríte tak, že z konzervy odstránite obal a celú ju ponoríme do hrnca s vodou. Takto varte 2 hodiny. Potom vyberte z vody a nechajte vychladnúť. Na záver vyšľahajte spoločne s maslom.
  3. Na laskonku nastriekajte pomocou vrecka so špičkou pripravený krém a druhou laskonkou ho priklopte. Striekajte ho vždy na rubovú stranu, teda na tú, ktorá ležala pri pečení na papieri.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, pp
Odporúčame