Maškrta, ktorú si mnohí spájajú s Vianocami. Linecké koláčiky s džemom patria medzi obľúbené vianočné pečivo, no čoraz častejšie zdobia stoly aj pri iných príležitostiach. Keď klasické koliesko alebo kvietok vymeníte za ľubovoľnú inú formičku, odrazu máte pohostenie pre návštevy, ktoré je v hodné pokojne aj v jarnom období. Ich príprava nie je náročná, tak prečo nepotešiť ich milovníkov?
Suroviny:
- 500 g múky pšeničnej hladkej
- 250 g masla izbovej teploty
- 120 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 balenie vanilínového cukru
- Citrónová kôra z jedného citróna
- Ovocný džem na zlepovanie
- Práškový cukor na posypanie (nie je to nevyhnutné)
Postup:
- Preosejte múku aj práškový cukor. Pridajte vajce, maslo, vanilínový cukor a citrónovú kôru.
- Spracujte tuhšie cesto a nechajte ho odpočinúť v chlade niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
- Pred vaľkaním nechajte cesto trochu zmäknúť. Na pomúčenú dosku potom vyvaľkajte tenký plát a vykrajujte tvary podľa vášho uváženia.
- Rúru predhrejte na 200°C, teplovzdušnú na 180°C. Vykrájané linecké pečivo klaďte na plech a pečte 5 až 10 minút do zlatista. Doba pečenia závisí od typu múky. Pozor, aby sa okraje cukroviniek nepripálili. Koláčiky zlepujte džemom podľa vlastného výberu.
- Na záver posypte práškovým cukrom. (tento krok môžete vynechať)
Rady pri pečení
- Pri lineckom ceste platí jednoduchý postup 1–2–3, ktorý znamená 1 diel cukru, 2 diely masla, 3 diely múky. Stačí sa držať tohto pomeru.
- Maslo (o inom tuku u tohto lahôdkového pečiva ani neuvažujte) sa lepšie zapracuje do cesta, keď má izbovú teplotu.
- Ak použijete namiesto celých vajec len žĺtky (cca 3), máte postarané o väčšiu krehkosť a krásnu farbu cesta.
- Pri pečení obracajte plech. Žiadna rúra nepečie rovnomerne a pri drobných tvaroch je rozdiel vo farbe a prepečenia veľmi výrazný.
Zdieľať na
Zdieľaní