Trhané mäso je jedným z obľúbených pokrmov, ktoré si dokážete pripraviť aj doma. Jeho jedinečnú textúru a bohatú chuť získate dlhým pečením a následným trhaním mäsa na malé kúsky. Ak chcete všetkých prekvapiť gastronomickým zážitkom, pripravte im túto lahôdku. Je na vás či sa rozhodnete pre hovädzie alebo bravčové, výsledok vás katapultuje na kráľa a kráľovnú prípravy dokonalých pokrmov. Stačí sa držať týchto pokynov.
Pomaly pečené trhané bravčové mäso
Ingrediencie:
- 1,5 kg bravčového pliecka alebo krkovičky
- 2 lyžice soli
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička cesnaku v prášku
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletých klinčekov
- 1 šálka vývaru alebo vody
Postup:
- Trúbu predhrejte na 150 °C.
- V malej miske zmiešajte soľ, hnedý cukor, papriku, kmín, cesnak, čierne mleté korenie, oregano, tymian, škoricu, klinčeky.
- Bravčové mäso opláchnite a osušte papierovou utierkou, potom ho dôkladne pretrite pripravenou zmesou zo všetkých strán.
- Do hlbokého pekáča alebo nízkeho hrnca nalejte vývar alebo vodu.
- Mäso vložte do pekáča a zakryte ho papierom a hliníkovou fóliou, aby ste udržali vlhkosť počas pečenia.
- Pekáč dajte do predhriatej rúry a pečte pomaly pri teplote 150 °C po dobu približne 4 až 5 hodín, kým sa mäso nezačne ľahko rozpadať a nepôjde ľahko trhať vidličkou.
- Po upečení mäso vyberte z rúry a nechajte postáť aspoň 15 minút, aby sa šťava dobre rozložila.
- Pomocou dvoch vidličiek trhajte mäso na vlákna a odstráňte prípadné väčšie kúsky tuku alebo chrupavky.
- Trhané bravčové mäso môžete konzumovať samostatne alebo ho použiť ako náplň do sendvičov, tacos či burgerov.

Trhané mäso s BBQ omáčkou
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (pliecko, krkovička)
- 1 šálka pikantnej BBQ omáčky
- soľ
Postup:
- Mäso opláchnite a varte v osolenej vode, kým nebude mäkké.
- Po uvarení ho nechajte vychladnúť a potom ho pomocou dvoch vidličiek roztrhajte na malé kúsky.
- Mäso zmiešajte s BBQ omáčkou a nechajte ho marinovať aspoň hodinu.
- Rozpáľte gril na strednú teplotu a mäso opekajte, kým nezíska chrumkavú kôrku.
- Podávajte s čerstvým chlebom a šalátom.
Domáca pikantná BBQ omáčka
Ingrediencie:
- 1 šálka kečupu
- 1/4 šálku hnedého cukru
- 1/4 šálku jablčného octu
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej papriky
- 1/2 lyžičky mletého cesnaku
- 1/2 lyžičky mletej cibule
- 1/2 lyžičky chilli korenia
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V hrnci zmiešajte kečup, hnedý cukor, jablčný ocot, worcestrovú omáčku a horčicu.
- Pridajte rascu, papriku, cesnak, cibuli, chilli, soľ a prípadne ešte klasické korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
- Zmes priveďte k varu na strednom ohni a potom znížte teplotu. Nechajte omáčku variť po dobu približne 15 minút, občas zamiešajte, aby sa nepripálila.
- Po 15 minútach ochutnajte omáčku a dochuťte podľa vašich preferencií.
Trhané hovädzie s bylinkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 800 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzie pliecko)
- 1/4 šálku nasekaného petržlenu
- 1 lyžica nasekaného tymianu
- 1 lyžica nasekaného rozmarínu
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Mäso osoľte a okoreňte, potom vložte do hrnca s vodou. Varte, kým sa nebude dať jednoducho natrhať vidličkou.
- Vyberte mäso z hrnca a nechajte ho chvíľu odpočinúť. Potom ho roztrhajte na vlákna pomocou vidličky.
- Pripravte si bylinkovú omáčku zmiešaním nasekaných byliniek s olivovým olejom.
- Omáčku premiešajte s trhaným mäsom a nechajte ho marinovať v chladničke aspoň dve hodiny.
- Pred podávaním mäso ľahko zahrejte a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.

K trhanému mäsu sa dokonale hodí aj šalát Coleslaw.
Šalát Coleslaw
Názov tohto šalátu pochádza z holandčiny, ale celý svet ho vníma ako ikonu americkej kuchyne, kde získal svoju popularitu. Príprava je jednoduchá, budete potrebovať minimum surovín. Príjemná chuť krémového dresingu a chrumkavá zelenina to je coleslaw, ktorý ho miluje celý svet.
Ingrediencie:
- zelená kapusta (nakrájané 4 hrnčeky)
- červená kapusta ( nakrájané 2 hrnčeky)
- mrkva (nakrájaná na rezančeky 1 hrnček)
Dressing:
- majonéza 3/4 hrnčeka
- dijonská horčica 2 lyžičky
- biely vínny ocot (alebo jablkový ocot) 1 lyžica
- krupicový cukor alebo med 2 lyžičky
- semienka (zelerové, nemusia byť) 1/2 lyžičky
- soľ
- čerstvo namleté korenie
Coleslaw môžete pripraviť iba zo zelenej kapusty, mrkva mu však dodá chuť a štruktúru, červená kapusta zase farbu.
Postup:
Kapustu nakrájajte najemno, mrkvu ošúpte a nastrúhajte na tenké julienne rezančeky. V miske zmiešajte všetky ingrediencie na dresing, pridajte ho do misy k zelenine, ručne miešajte, aby zelenina mierne zmäkla a spojili sa všetky chute. Nechajte odležať minimálne 2 hodiny alebo pokojne cez noc. Pred podávaním ešte raz premiešajte.
Zdieľať na
Zdieľaní