Recept na dnes: Ruská polievka šči vás zasýti ako žiadna iná, je plná mäsa a kapusty

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Kyslá kapusta predstavuje v zimnom období cenný zdroj vitamínu C. Svoje kúzlo má nielen sladkokyslý cibuľovo-kapustový šalát k pečenému mäsu, ale aj obľúbená kapustnica. Pre slovanské štáty smerom na východ je typický boršč (z červenej repy). Za pozornosť však stojí aj tradičná ruská polievka šči (shchi), ktorá je bohatá na rozmanitosť chutí a má všetky atribúty, nielen zasýtiť, ale aj dostať z nepríjemnej virózy.

Potrebujeme:

• 300 g hovädzieho mäsa alebo údeného bravčového
• 500 g kyslej kapusty
• 100 ml paradajkového pretlaku
• 2-3 mrkvy
• 1 petržlen
• 1 cibuľu
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 kyslú smotanu
• za hrsť sušených hríbov
• bobkový list
• soľ, čierne korenie, cukor
• rastlinný olej alebo masť

Postup: Súčasťou tradičnej ruskej polievky je kyslá kapusta a hovädzie mäso. V našich končinách sa častokrát nahrádza aj údeným bravčovým. Mäso dáme variť spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou, soľou, celým čiernym korením (základ ako pri vývare) a bobkovým listom.

Medzitým na panvici orestujeme cibuľu, ku ktorej pridáme kyslú kapustu aj so šťavou. Najskôr miešame, aby sa prehriala, potom podlejeme trochou vody, prikryjeme a necháme chvíľu podusiť. Ak je veľmi kyslá, trochu ocukríme. K polozmäknutej kapuste prilejeme paradajkový pretlak a necháme prehriať.

Uvarené mäso vyberieme z vývaru, do hrnca presunieme zmes z panvice, pridáme sušené hríby a prelisované strúčiky cesnaku. Necháme variť. Na záver pridáme smotanu, premiešame, vložíme naspäť nakrájané mäso a dochutíme. Podávame s chlebom.


Aké polievky si z kyslej kapusty pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame