Recept na dnes: Sušené ovocie a orechy patria k zime, pripravte z nich skvelú tortu

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Čaká vás stretnutie s rodinou alebo starými známymi? Pripravte jednoduchú a chuťovo lahodnú tortu, ktorá v sebe spája to najlepšie z klasickej kuchyne. Nevyžaduje žiadne špeciálne cukrárske zručnosti, no aj napriek tomu neobídete bez pochvaly. Krásny detail v podobe zdobenia červenými brusnicami jej dodáva tú pravú sviatočnú atmosféru.

Potrebujeme:

Na korpus:

• 200 g polohrubej múky
• 10 lyžíc vody
• 4 vajíčka
• 300 g práškového cukru
• 100 g mletých vlašských orechov
• 1 kypriaci prášok
• pol šálky drobného sušeného ovocia (hrozienka, brusnice)

Na plnku:

• 500 ml mlieka
• 1 vanilkový puding
• 150 g práškového cukru
• 250 g masla
• trochu rumu (rumovej esencie)
• vanilkový cukor
• na dozdobenie môžete použiť brusnice, med, čokoládu,…

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Pridáme po lyžiciach vodu, vmiešame múku, kypriaci prášok a orechy. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame do základu cesta. Formu (priemer 25-26 cm) vymastíme, vysypeme múkou a vlejeme cesto. Rovnomerne posypeme drobným sušeným ovocím. Pečieme do zlatista pri teplote 180 °C cca 35-40 minút.

Z práškového pudingu a mlieka uvaríme klasický puding, ktorý necháme vychladiť. Vyšľaháme maslo s cukrom, vanilkovým cukrom a troškou rumu. Primiešame puding. Krém rozotrieme na vychladnuté cesto a ozdobíme podľa chuti – napríklad brusnicami, posekanými orieškami, čokoládou, medom, alebo aj ich kombináciou.


Aké ďalšie chutné torty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame