Recept na dnes: Tradičné žĺtkové rezy zo starej knihy receptov chutia presne ako tie od babičky

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Žĺtkové rezy majú v našej kuchyni svoju dlhú tradíciu. Pečieme ich na sviatky aj na oslavy, pretože nie každý je na „krémové”. Orechové cesto nie je ani po upečení suché. Je krásne vláčne a pri správnej receptúre aj nadýchané. Opäť prichádza ich čas, kedy svojou peknou žltou farbou rozžiaria aj zamračené nedeľné poobedie

Potrebujeme:

• 250 g mletých vlašských orechov
• 200 g polohrubej múky
• 500 g práškového cukru
• 250 g masla alebo margarínu
• 1 kypriaci prášok
• 6 vajec (žĺtky oddeliť od bielkov)
• trochu vody na zriedenie

Postup: Ak chcete tentokrát orechové cesto vyššie, jemné a príjemné mäkké, vyskúšajte tento recept. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s 200 g práškového cukru do hladkej krémovej konzistencie. Po lyžiciach postupne pridávame múku, kypriaci prášok a orechy. Príliš tuhé cesto sa môže rozriediť vodou, cca 3-4 lyžice. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý po dieloch vmiešame do orechového základ.

Plech treba vymazať a vystlať papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotrieme od stredu k okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu 40 minút. Počas pečenia najemno vyšľaháme vaječné žĺtky s 300 g práškového cukru (na povrchu by mali vznikať „bublinky“). Žĺtkovú hmotu rýchlo natrieme na hotové horúce cesto a necháme vychladnúť a zatuhnúť.





Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close