Recept na dnes: Tradičný pravý pikant z červenej papriky podľa overeného postupu

Pikantná omáčka

Pikantná omáčka (Zdroj: GettyImages)

Patria hrianky so štipľavými nátierkami k vašim obľúbeným? Výroba jednej tradičnej a po dlhé roky overenej nie je vôbec náročná a v menšej dávke ju dokážete pripraviť kedykoľvek, aj mimo hlavnú zaváraciu sezónu. Ak milujete pikant, doprajte si ho napríklad k čestvému pečivu alebo aj k pečenému mäsu.

Potrebujeme:

● 1 kg červenej papriky
● 300 g cibule
● 100-150 ml octu
● 50 ml oleja
● 50-75 g cukru
● 2 čajové lyžičky soli
● 3 feferónky-bez zrniek

Postup: Na prípravu pikantu, ako si ho mnohí z nás pamätajú z obchodov ešte z čias minulých, budeme potrebovať červenú papriku. Pozor – nie kápiu. Pre výraznú chuť potrebujeme klasickú dozretú, ktorá bola na začiatku zelená. Zbavíme ju jadrovníkov a spolu s cibuľou a feferónkami pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do hrnca pridáme všetky zvyšné ingrediencie a na miernom ohni varíme 1-1,5 hodiny, kým sa pikant nezjednotí do hladkej zmesi a prebytočná voda sa neodparí. Naplníme malé poháriky a sterilizujeme pri teplote 100°C cca 10-12 minút.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame