Recept na dnes: Vďačné slané koláčiky, dokonalé k pivu či vínu

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

K poháru piva či vína je vždy žiaduca nejaká chuťovka. Ak čakáte návštevu, vymeňte nudné slané oriešky, tyčinky a klasické chlebíčky za domáce slané koláčiky. Doslova sa rozplývajú na jazyku a môžete sa pokojne staviť, že vyvolajú kopec zvedavých otázok. A teraz vám prezradíme tajomstvo: Výnimočné ich robí obyčajná cuketa, doplnená nivou a orechmi, ktoré tvoria neprekonateľnú kombináciu chutí.

Na cesto budeme potrebovať:

– 300 g polohrubej múky
– 100 g taveného syra bez príchute
– 250 g masla

Ingrediencie na plnku:

– 100 g syru niva
– 1 mladá cuketa
– vlašské orechy
– soľ, mleté čierne korenie

Postup: Cesto pripravíme veľmi jednoducho. Všetky ingrediencie zmiešajte, vypracujte hladké cesto a rozdeľte na dve časti. Každú ešte premieste na pomúčenej doske a rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm. Z cesta vykrajujte kolieska, s priemerom približne 5 cm, preložte ich na plech s papierom na pečenie. Zoberte si pohár, ktorý je o niečo menší ako kolieska, prípadne použite ruky, „namočte“ ho do múky a v každom koliesku s ním vytlačte jemnú jamku. Keď sú kolieska hotové, môžete začať s plnkou. Nivu nastrúhajte najemno, cuketu nahrubo a dochuťte soľou a korením podľa chuti. Zmesou rovnomerne naplňte „mištičky“ z cesta. Každú ozdobte polovicou orecha. Pečte v rúre, vyhriatej na 200 °C, približne 15 až 20 minút.

Koláčiky vyzerajú skvele a ulahodia každej návšteve alebo si na nich pochutnajte spolu s partnerom pri dobrom filme a studenom pive.

Náš tip: Ak máte radi chuť mäsa, pokojne pridajte šunku alebo plátky anglickej slaniny.





Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame