Recept na dnes: Hrachová kaša je rýchly, ľahký a sýty pokrm našich predkov

Hrachová polievka

Tradičná hrachová patrí medzi obľúbené polievky (Foto: GettyImages)

Strukovinám sa veľa ľudí vyhýba kvôli ich ťažšej stráviteľnosti a sklonom k nafukovaniu. V podobe krémovej lahodnej kaše však vášmu žalúdku neublížia a zasýtia vás na dlhý čas. Hrachová kaša patrí rovnako do slovenskej aj českej kuchyne. Nesmie k nej chýbať smažená cibuľka, kúsok údeného, varený párok alebo pečená klobáska. A ak sme mäsa prejedení, dajte si ju s grilovanou zeleninou a krajcom poctivého chleba.

Na rodinný obed budete potrebovať:

– 500 g suchého hrachu
– 2 pl bravčovej masti
– 1 pl hladkej múky
– 1 pl masla
– cesnak
– sušenú majoránku, bobkový list
– soľ a mleté čierne korenie

Hrach sa veľmi dlho varí, preto uprednostnite suchý, polený hrach, ktorý niekoľkokrát prepláchnite a zalejte vodou. Aby zmäkol, potrebuje stáť niekoľko hodín, takže ho namočte najlepšie deň vopred.

Na druhý deň sa ide na vec. Hrach zlejte zo zvyšku vody, zalejte ho čistou, pridajte bobkový list, štipku soli a varte do mäkka. Ak sa vám zdá, že voda sa rýchlo vyparuje, stiahnite plameň a dolejte trocha vody. Keď je hrach uvarený, vyberte bobkový list, zlejte prebytočnú vodu a ponorným mixérom rozmixujte na hladkú kašu.

V druhom hrnci roztopte bravčovú masť, osmažte múku a roztlačený cesnak na zápražku. Zalejte trochou vody a preveďte varom – nezabudnite stále miešať. Potom pridajte hrachovú zmes, dochuťte soľou, korením a majoránkou. Kašu ešte za stáleho miešania krátko prevarte a zjemnite maslom.

Tip gazdinky: Hrachovú kašu môžete podávať ako prílohu k údeninám alebo pečenému mäsu. Skvele však chutí aj samostatne s opraženou cibuľkou.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame