Rodinné kuchárky skrývajú množstvo receptov na rôznych, nazvime to – formátoch. Kúsky papierov, výstrižky zo starých novín, či rôzne písma, keď si susedky medzi sebou vymieňali recepty. Z takej kategórie je aj nasledujúci recept, ktorý si niesol zvláštny názov – Božská Máňa. Dlhé roky som si myslela, že je pomenovaný po mojej babke. Internet ma však presvedčil, že je známy mnohým gazdinkám. To, ako sa Božská Máňa robí u nás, nájdete v nasledujúcom postupe.
Budeme potrebovať:
Na cesto
- 200 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 100 ml vody
- 100 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- marhuľový džem na potretie upečeného korpusu
Na plnku
- 750 ml mlieka
- 3 Zlaté klasy
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 pochúťkové smotany
- 1 stužovač do šľahačky
- detské piškóty + instantnú kávu + cukor
Na šľahačku
- 300 ml mlieka
- 2 práškové šľahačky
- 3 lyžičky instantnej kávy
Postup:
- Ingrediencie na cesto vymiešame mixérom do hladka, kým sa nezačnú na povrchu tvoriť bublinky. Vhodný je postup ako pri príprave piškóty – najskôr vymiešať vajcia s cukrom do peny, potom mokré ingrediencie a na záver zľahka zapracovať sypké.
- Cesto prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme aj do rohov. Pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút. Ešte teplý upečený korpus potrieme marhuľovým džemom.
- Už počas pečenia korpusu si pripravíme väčšie množstvo kávy. Približne 4 – 5 lyžičiek zalejeme 300 ml vody, pridáme 4 lyžičky cukru a necháme chladnúť.
- Pustíme sa do prípravy krému. Najskôr uvaríme 3 balíčky Zlatého klasu so 750 ml mlieka a 200 g cukru. Hotový krém miešame vareškou až do jeho vychladnutia. Potom pridáme 3 pochúťkové smotany, vanilkový cukor, 1 stužovač do šľahačky a dobre vyšľaháme.
- Na korpus natrieme polovicu plnky, poukladáme po celej ploche detské piškóty namočené v káve. Na piškóty dáme druhú polovicu plnky.
- Z mlieka, práškovej šľahačky a 3 lyžičiek instantnej kávy pripravíme šľahačku. Rovnomerne ju rozotrieme na krém.
- Zákusok Božská Máňa má sviežu smotanovo-pudingovú plnku. Kávové piškóty aj kávová šľahačka jej dodávajú zaujímavú arómu, ktorá zase poteší milovníkov kávy. Zákusok je vysoký 5 – 6 cm, preto sa najlepšie krája na rovnomerné kocky.

Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na