Recept na dnes: Božská Máňa je takmer zabudnutý recept – očarí vás sviežou plnkou

Božská Máňa

Božská Máňa zachutí všetkým (Zdroj: Lucia)

Rodinné kuchárky skrývajú množstvo receptov na rôznych, nazvime to – formátoch. Kúsky papierov, výstrižky zo starých novín, či rôzne písma, keď si susedky medzi sebou vymieňali recepty. Z takej kategórie je aj nasledujúci recept, ktorý si niesol zvláštny názov – Božská Máňa. Dlhé roky som si myslela, že je pomenovaný po mojej babke. Internet ma však presvedčil, že je známy mnohým gazdinkám. To, ako sa Božská Máňa robí u nás, nájdete v nasledujúcom postupe.

Budeme potrebovať:

Na cesto

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • marhuľový džem na potretie upečeného korpusu

Na plnku

  • 750 ml mlieka
  • 3 Zlaté klasy
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 pochúťkové smotany
  • 1 stužovač do šľahačky
  • detské piškóty + instantnú kávu + cukor

Na šľahačku

  • 300 ml mlieka
  • 2 práškové šľahačky
  • 3 lyžičky instantnej kávy

Postup:

  1. Ingrediencie na cesto vymiešame mixérom do hladka, kým sa nezačnú na povrchu tvoriť bublinky. Vhodný je postup ako pri príprave piškóty – najskôr vymiešať vajcia s cukrom do peny, potom mokré ingrediencie a na záver zľahka zapracovať sypké.
  2. Cesto prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme aj do rohov. Pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút. Ešte teplý upečený korpus potrieme marhuľovým džemom.
  3. Už počas pečenia korpusu si pripravíme väčšie množstvo kávy. Približne 4 – 5 lyžičiek zalejeme 300 ml vody, pridáme 4 lyžičky cukru a necháme chladnúť.
  4. Pustíme sa do prípravy krému. Najskôr uvaríme 3 balíčky Zlatého klasu so 750 ml mlieka a 200 g cukru. Hotový krém miešame vareškou až do jeho vychladnutia. Potom pridáme 3 pochúťkové smotany, vanilkový cukor, 1 stužovač do šľahačky a dobre vyšľaháme.
  5. Na korpus natrieme polovicu plnky, poukladáme po celej ploche detské piškóty namočené v káve. Na piškóty dáme druhú polovicu plnky.
  6. Z mlieka, práškovej šľahačky a 3 lyžičiek instantnej kávy pripravíme šľahačku. Rovnomerne ju rozotrieme na krém.
  7. Zákusok Božská Máňa má sviežu smotanovo-pudingovú plnku. Kávové piškóty aj kávová šľahačka jej dodávajú zaujímavú arómu, ktorá zase poteší milovníkov kávy. Zákusok je vysoký 5 – 6 cm, preto sa najlepšie krája na rovnomerné kocky.
Božská Máňa
Dobrú chuť! (Zdroj: Lucia)

Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame