Recept na dnes: Božská Máňa je takmer zabudnutý recept – očarí vás sviežou plnkou

Božská Máňa

Božská Máňa zachutí všetkým (Zdroj: Lucia)

Rodinné kuchárky skrývajú množstvo receptov na rôznych, nazvime to – formátoch. Kúsky papierov, výstrižky zo starých novín, či rôzne písma, keď si susedky medzi sebou vymieňali recepty. Z takej kategórie je aj nasledujúci recept, ktorý si niesol zvláštny názov – Božská Máňa. Dlhé roky som si myslela, že je pomenovaný po mojej babke. Internet ma však presvedčil, že je známy mnohým gazdinkám. To, ako sa Božská Máňa robí u nás, nájdete v nasledujúcom postupe.

Budeme potrebovať:

Na cesto

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • marhuľový džem na potretie upečeného korpusu

Na plnku

  • 750 ml mlieka
  • 3 Zlaté klasy
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 pochúťkové smotany
  • 1 stužovač do šľahačky
  • detské piškóty + instantnú kávu + cukor

Na šľahačku

  • 300 ml mlieka
  • 2 práškové šľahačky
  • 3 lyžičky instantnej kávy

Postup:

  1. Ingrediencie na cesto vymiešame mixérom do hladka, kým sa nezačnú na povrchu tvoriť bublinky. Vhodný je postup ako pri príprave piškóty – najskôr vymiešať vajcia s cukrom do peny, potom mokré ingrediencie a na záver zľahka zapracovať sypké.
  2. Cesto prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme aj do rohov. Pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút. Ešte teplý upečený korpus potrieme marhuľovým džemom.
  3. Už počas pečenia korpusu si pripravíme väčšie množstvo kávy. Približne 4 – 5 lyžičiek zalejeme 300 ml vody, pridáme 4 lyžičky cukru a necháme chladnúť.
  4. Pustíme sa do prípravy krému. Najskôr uvaríme 3 balíčky Zlatého klasu so 750 ml mlieka a 200 g cukru. Hotový krém miešame vareškou až do jeho vychladnutia. Potom pridáme 3 pochúťkové smotany, vanilkový cukor, 1 stužovač do šľahačky a dobre vyšľaháme.
  5. Na korpus natrieme polovicu plnky, poukladáme po celej ploche detské piškóty namočené v káve. Na piškóty dáme druhú polovicu plnky.
  6. Z mlieka, práškovej šľahačky a 3 lyžičiek instantnej kávy pripravíme šľahačku. Rovnomerne ju rozotrieme na krém.
  7. Zákusok Božská Máňa má sviežu smotanovo-pudingovú plnku. Kávové piškóty aj kávová šľahačka jej dodávajú zaujímavú arómu, ktorá zase poteší milovníkov kávy. Zákusok je vysoký 5 – 6 cm, preto sa najlepšie krája na rovnomerné kocky.
Božská Máňa
Dobrú chuť! (Zdroj: Lucia)

Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close