Z tekvice sa dá pripraviť kadečo. Polievku, prívarok aj tekvicový koláč ste už ale určite mali na stole niekoľko krát. Ako teda zužitkovať tekvicu, čo odpočíva v komore?
Vyskúšajte tataráčik. Presne taký aký má byť – s hriankami, cesnakom a cibuľou. Mäso v ňom síce nenájdete, no vďaka skvelej chuti a vitamínom vám chýbať ani nebude.
Budeme potrebovať:
- 1 malú tekvicu hokkaido
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- tymian
- 1 lyžičku dijónskej horčice
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
Postup:
Tekvicu umyjeme, rozkrojíme, zbavíme dužiny a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak očistíme, nasekáme nadrobno a speníme na rozpálenom oleji. Štedro osolíme.
Do hrnca pridáme tekvicu, pretlak, sójovú omáčku, tymian a krátko restujeme. Podlejeme trochou vody a dusíme na miernom plameni. Keď sa tekutina trocha odparí a tekvica je tak mäkká, že sa rozpadáva, hrniec odstavíme.
Zmes necháme mierne vychladnúť, rozmixujeme alebo popučíme. Na záver dochutíme horčicou, mletou paprikou a podľa potreby dosolíme.
Tip gazdinej: Falošný tatarák môžete pripraviť aj z maslovej tekvice, avšak tú treba najskôr ošúpať. Ak máte radi „čípoš“, pokojne pridajte čili papričku. Chuť tekvice vynikne rovnako dobre na hriankach ako čerstvom chlebíku, či tortille.
Zdieľať na