Výdatná, hustá, plná zeleniny a zdravia. Taká je tradičná talianska polievka z oblasti malebného Toskánska. Ribollita v preklade znamená dva krát varená. Čo je skutočne pravda. Uvaríte ju v jeden deň a jete až na druhý. A v tom spočíva tajomstvo výnimočnej chuti.
Je to podobné ako s našim gulášom – odležaný predsa chutí najlepšie. A táto polievočka je vlastne tiež guláš, ibaže zeleninový. Ribollita je skvelá polievka na september. Zahreje, zasýti a základ tvorí sezónna zelenina. Ba čo viac, ešte aj zužitkujete starší chlebík.
Existuje viacero receptov, líšiacich sa použitými ingredienciami, no základ zostáva rovnaký. My sme vybrali taký, ktorý uvaríte z toho, čo máte momentálne v komore.
Budeme potrebovať:
- 1 červenú cibuľu
- 1 mrkvu
- 3 stonky zeleru
- olivový olej
- 1 ČL tymianu
- 2 bobkové listy
- 2 PL paradajkový pretlak
- 1 kel
- 1 bielu kapustu
- 2 konzervy bielej sterilizovanej fazule
- Soľ, mleté čierne korenie
- starší chlieb
- parmezán
Postup:
Cibuľu, mrkvu a zeler očistíme, nakrájame na malé kúsky a opražíme na rozpálenom oleji. K zelenine pridáme bylinky a paradajkový pretlak. Ešte chvíľu restujme a keď sa začne uvoľňovať lahodná aróma, všetko zalejeme 2 litrami vody.
Kel a kapustu na hrubo nakrájame, vložíme do hrnca a varíme približne 1 hodinu.
Medzitým fazuľu zlejeme z nálevu, prepláchneme a polovicu roztlačíme na kašu. Popučená fazuľa polievku krásne zahustí aj bez zápražky.
Keď je zelenina mäkká, vytiahneme bobkový list, pridáme celú aj popučenú fazuľu, premiešame a dochutíme soľou a korením. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme.
Starší chlieb pokrájame na tenké plátky. Nachystáme si čistý hrniec alebo polievkovú misu. Pár kúskov chlebíka uložíme na dno a zalejeme 2 naberačkami polievky. Nasleduje ďalšia vrstva chleba a 2 naberačky polievky. Takto pokračujeme, kým neminieme všetok chlieb. Ak nám zostala polievka, pokojne ňou zalejeme poslednú vrstvu chleba.
Tip gazdinej: Polievku pokvapkáme olivovým olejom, zakryjeme a dáme na 1 deň do chladničky. Odležanú polievku prevaríme a podávame s nastrúhaným parmezánom.
Zdieľať na