Recept na dnes: Ribollita je tradičná fazuľovo-kapustová polievka zo slnečného Toskánska

Tradičná fazuľovo - kapustová polievka

Tradičná fazuľovo - kapustová polievka (Zdroj: GettyImages)

Výdatná, hustá, plná zeleniny a zdravia. Taká je tradičná talianska polievka z oblasti malebného Toskánska. Ribollita v preklade znamená dva krát varená. Čo je skutočne pravda. Uvaríte ju v jeden deň a jete až na druhý. A v tom spočíva tajomstvo výnimočnej chuti.

Je to podobné ako s našim gulášom – odležaný predsa chutí najlepšie. A táto polievočka je vlastne tiež guláš, ibaže zeleninový. Ribollita je skvelá polievka na september. Zahreje, zasýti a základ tvorí sezónna zelenina. Ba čo viac, ešte aj zužitkujete starší chlebík.

Existuje viacero receptov, líšiacich sa použitými ingredienciami, no základ zostáva rovnaký. My sme vybrali taký, ktorý uvaríte z toho, čo máte momentálne v komore.

Budeme potrebovať:

  • 1 červenú cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 3 stonky zeleru
  • olivový olej
  • 1 ČL tymianu
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL paradajkový pretlak
  • 1 kel
  • 1 bielu kapustu
  • 2 konzervy bielej sterilizovanej fazule
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • starší chlieb
  • parmezán

Postup:

Cibuľu, mrkvu a zeler očistíme, nakrájame na malé kúsky a opražíme na rozpálenom oleji. K zelenine pridáme bylinky a paradajkový pretlak. Ešte chvíľu restujme a keď sa začne uvoľňovať lahodná aróma, všetko zalejeme 2 litrami vody.

Kel a kapustu na hrubo nakrájame, vložíme do hrnca a varíme približne 1 hodinu.

Medzitým fazuľu zlejeme z nálevu, prepláchneme a polovicu roztlačíme na kašu. Popučená fazuľa polievku krásne zahustí aj bez zápražky.

Keď je zelenina mäkká, vytiahneme bobkový list, pridáme celú aj popučenú fazuľu, premiešame a dochutíme soľou a korením. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme.

Starší chlieb pokrájame na tenké plátky. Nachystáme si čistý hrniec alebo polievkovú misu. Pár kúskov chlebíka uložíme na dno a zalejeme 2 naberačkami polievky. Nasleduje ďalšia vrstva chleba a 2 naberačky polievky. Takto pokračujeme, kým neminieme všetok chlieb. Ak nám zostala polievka, pokojne ňou zalejeme poslednú vrstvu chleba.

Tip gazdinej: Polievku pokvapkáme olivovým olejom, zakryjeme a dáme na 1 deň do chladničky. Odležanú polievku prevaríme a podávame s nastrúhaným parmezánom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close