Recept na dnes: Ribollita je tradičná fazuľovo-kapustová polievka zo slnečného Toskánska

Tradičná fazuľovo - kapustová polievka

Tradičná fazuľovo - kapustová polievka (Zdroj: GettyImages)

Výdatná, hustá, plná zeleniny a zdravia. Taká je tradičná talianska polievka z oblasti malebného Toskánska. Ribollita v preklade znamená dva krát varená. Čo je skutočne pravda. Uvaríte ju v jeden deň a jete až na druhý. A v tom spočíva tajomstvo výnimočnej chuti.

Je to podobné ako s našim gulášom – odležaný predsa chutí najlepšie. A táto polievočka je vlastne tiež guláš, ibaže zeleninový. Ribollita je skvelá polievka na september. Zahreje, zasýti a základ tvorí sezónna zelenina. Ba čo viac, ešte aj zužitkujete starší chlebík.

Existuje viacero receptov, líšiacich sa použitými ingredienciami, no základ zostáva rovnaký. My sme vybrali taký, ktorý uvaríte z toho, čo máte momentálne v komore.

Budeme potrebovať:

  • 1 červenú cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 3 stonky zeleru
  • olivový olej
  • 1 ČL tymianu
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL paradajkový pretlak
  • 1 kel
  • 1 bielu kapustu
  • 2 konzervy bielej sterilizovanej fazule
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • starší chlieb
  • parmezán

Postup:

Cibuľu, mrkvu a zeler očistíme, nakrájame na malé kúsky a opražíme na rozpálenom oleji. K zelenine pridáme bylinky a paradajkový pretlak. Ešte chvíľu restujme a keď sa začne uvoľňovať lahodná aróma, všetko zalejeme 2 litrami vody.

Kel a kapustu na hrubo nakrájame, vložíme do hrnca a varíme približne 1 hodinu.

Medzitým fazuľu zlejeme z nálevu, prepláchneme a polovicu roztlačíme na kašu. Popučená fazuľa polievku krásne zahustí aj bez zápražky.

Keď je zelenina mäkká, vytiahneme bobkový list, pridáme celú aj popučenú fazuľu, premiešame a dochutíme soľou a korením. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme.

Starší chlieb pokrájame na tenké plátky. Nachystáme si čistý hrniec alebo polievkovú misu. Pár kúskov chlebíka uložíme na dno a zalejeme 2 naberačkami polievky. Nasleduje ďalšia vrstva chleba a 2 naberačky polievky. Takto pokračujeme, kým neminieme všetok chlieb. Ak nám zostala polievka, pokojne ňou zalejeme poslednú vrstvu chleba.

Tip gazdinej: Polievku pokvapkáme olivovým olejom, zakryjeme a dáme na 1 deň do chladničky. Odležanú polievku prevaríme a podávame s nastrúhaným parmezánom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame