Prekvapila vás nečakaná návšteva a nemáte čo na stôl? Alebo vás príde navštíviť rodinka a chcete ich ponúknuť niečím netradičným, čo nezaberie veľa času. V oboch prípadoch sa vám zídu naše nápady na skvelé, netradičné kanapky a jednohubky, ktoré sú rýchlo hotové a vyzerajú ozaj lákavo.
Jednoubky s provensálskym korením
Budeme potrebovať:
- toastový chlieb alebo bagetu
- cherry paradajky
- provensálske bylinky
- olivový olej
- 100 g taveného syra
- 1 téglik kyslej smotany
- vegeta podľa chuti
- čierne olivy
Postup:
Toastový chlieb rozkrojte na štvrtiny, ak máte bagetu, nakrájajte ju na kolieska a opečte na suchej panvici. Paradajky umyte, osušte a ugrilujte na olivovom oleji, posypané provensálskymi bylinkami.
V miske zmiešajte syr, smotanu, pridajte vegetu podľa chuti a dobre premiešajte. Pomazánku natrite na opečený chlebík, na každý uložte cherry paradajku, celú olivu a prepichnite špáradlom.
Pestré kanapky s tekvicovým pyré
Budeme potrebovať:
- 2 celozrnné bagety
- 1 malú oranžovú tekvicu
- olivový olej
- 1 veľkú cibuľu
- 1 ČL rímskej rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 ČL trstinového cukru
- 300 g poctivej sušenej paprikovej klobásky
- pár reďkoviek
- petržlenová vňať
Postup:
Tekvicu ošúpte, rozkrojte, vyberte dužinu so semiačkami a nakrájajte na menšie časti. Cibuľu nakrájajte a spolu s tekvicou uložte na plech, vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte olejom, posypte rascou, soľou, korením a dajte piecť na 15 minút do vyhriatej rúry na 180 °C.
Keď je zelenina mäkká, preložte ju do misy a rozmixujte na jemné pyré. Bagetky nakrájajte na kolieska a na každé naneste pyré pomocou cukrárskeho vrecka.
Kanapky ozdobte kolieskom klobásky, kúskom reďkovky a lístkom petržlenovej vňate.
Šunkové kocky s „ohnivou“ glazúrou
Budeme potrebovať:
- toastový chlieb
- 100 g krájanej šunky
- 100 g plátkového tvrdého syra
- zmäknuté maslo
- 100 g zaváranej kápie
- 1 ČL cukru
- 5 g želatíny v prášku
- 1 dcl vody
- štipku čili
Postup:
Toastový chlieb zbavte kôrky. Vezmite vyššiu hranatú plastovú nádobu, vysteľte ju potravinárskou fóliou a vyložte toastovým chlebom.
Chlieb potrite maslom, prikryte šunkou a opäť potrite maslom. Nasleduje vrstva syra, maslo a šunka. Všetko prekryte fóliou, dobre utlačte a dajte do chladničky.
Zatiaľ, čo základ odpočíva v chlade, pripravte glazúru. Uvarte želatínu podľa návodu na obale. Kápiu rozmixujte so štipkou čili, cukrom a premiešajte s rozpustenou želatínou.
Hotovú glazúru nalejte na základ a dajte do chladničky. Keď stuhne, chleba nakrájajte na malé kocky, naložte na tanier a ponúknite návšteve.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!