Recept na dnes: Rýchle pohostenie pre návštevu, originálne kanapky a jednohubky

recept na kanapky a jednohubky

Recept na netradičné kanapky a jednohubky (Zdroj: GettyImages)

Prekvapila vás nečakaná návšteva a nemáte čo na stôl? Alebo vás príde navštíviť rodinka a chcete ich ponúknuť niečím netradičným, čo nezaberie veľa času. V oboch prípadoch sa vám zídu naše nápady na skvelé, netradičné kanapky a jednohubky, ktoré sú rýchlo hotové a vyzerajú ozaj lákavo.

Jednoubky s provensálskym korením

Budeme potrebovať:

  • toastový chlieb alebo bagetu
  • cherry paradajky
  • provensálske bylinky
  • olivový olej
  • 100 g taveného syra
  • 1 téglik kyslej smotany
  • vegeta podľa chuti
  • čierne olivy

Postup:

Toastový chlieb rozkrojte na štvrtiny, ak máte bagetu, nakrájajte ju na kolieska a opečte na suchej panvici. Paradajky umyte, osušte a ugrilujte na olivovom oleji, posypané provensálskymi bylinkami.

V miske zmiešajte syr, smotanu, pridajte vegetu podľa chuti a dobre premiešajte. Pomazánku natrite na opečený chlebík, na každý uložte cherry paradajku, celú olivu a prepichnite špáradlom.

Pestré kanapky s tekvicovým pyré

Budeme potrebovať:

  • 2 celozrnné bagety
  • 1 malú oranžovú tekvicu
  • olivový olej
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 ČL rímskej rasce
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 300 g poctivej sušenej paprikovej klobásky
  • pár reďkoviek
  • petržlenová vňať

Postup:

Tekvicu ošúpte, rozkrojte, vyberte dužinu so semiačkami a nakrájajte na menšie časti. Cibuľu nakrájajte a spolu s tekvicou uložte na plech, vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte olejom, posypte rascou, soľou, korením a dajte piecť na 15 minút do vyhriatej rúry na 180 °C.

Keď je zelenina mäkká, preložte ju do misy a rozmixujte na jemné pyré. Bagetky nakrájajte na kolieska a na každé naneste pyré pomocou cukrárskeho vrecka.

Kanapky ozdobte kolieskom klobásky, kúskom reďkovky a lístkom petržlenovej vňate.

Šunkové kocky s „ohnivou“ glazúrou

Budeme potrebovať:

  • toastový chlieb
  • 100 g krájanej šunky
  • 100 g plátkového tvrdého syra
  • zmäknuté maslo
  • 100 g zaváranej kápie
  • 1 ČL cukru
  • 5 g želatíny v prášku
  • 1 dcl vody
  • štipku čili

Postup:

Toastový chlieb zbavte kôrky. Vezmite vyššiu hranatú plastovú nádobu, vysteľte ju potravinárskou fóliou a vyložte toastovým chlebom.

Chlieb potrite maslom, prikryte šunkou a opäť potrite maslom. Nasleduje vrstva syra, maslo a šunka. Všetko prekryte fóliou, dobre utlačte a dajte do chladničky.

Zatiaľ, čo základ odpočíva v chlade, pripravte glazúru. Uvarte želatínu podľa návodu na obale. Kápiu rozmixujte so štipkou čili, cukrom a premiešajte s rozpustenou želatínou.

Hotovú glazúru nalejte na základ a dajte do chladničky. Keď stuhne, chleba nakrájajte na malé kocky, naložte na tanier a ponúknite návšteve.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame