Džemy sa v našich končinách robia od nepamäti. Ide o vďačný spôsob ako spracovať hojnú úrodu ovocia. Sú jednoduché na prípravi a pritom také chutné. Dá sa ale urobiť džem tak, aby si zachoval čo najviac vitamínov a pritom sa neskazil?
Nevarený džem je overený spôsob ako zúžitkovať bobuľové ovocie tak, aby si uchovalo čo najviac živín, o ktoré varením prichádza. Urobiť ho je dokonca jednoduchšie ako ten klasický. Potrebujete iba dve suroviny: hlbokú misu a tyčový mixér.
Najlepšie a najrýchlejšie hrnčekové koláče: S touto knihou od Martinusu už o ne núdza nebude!
Ríbezľový nevarený džem je vskutku vďačný – majú ho radi všetci. A preto nie je na škodu, ak máte pár pohárikov na viac. Urobte si ho podľa nášho receptu a vychutnajte si ríbezle kedykoľvek dostanete chuť.
Budeme potrebovať
- 1 kg čiernych alebo červených ríbezlí
- 1,5 kg kryštálového cukru
Postup:
Ríbezle dôsledne preberieme, odstránime nečistoty, opláchneme a necháme odkvapkať. Suché ovocie dáme do hlbšej misky alebo hrnca a rozmixujeme tyčovým mixérom. Do vzniknutého pyré po častiach zapracujeme cukor – opäť si pomáhame tyčovým mixérom.
Rozpracovanú zmes prikryjeme a za občasného premixovania necháme stáť 2 dni pri izbovej teplote. Hotový džem prelejeme do čistých sterilizovaných pohárov, vrch ešte pocukrujeme, poriadne zaviečkujeme a uskladníme na tmavom a chladnom mieste
Tip gazdinej: Ak chcete džem trocha „okoreniť“, pridajte do neho v prvom kroku 0,5 dcl rumu. Ak ním potriete aj vnútornú stranu viečok, znížite riziko vzniku plesní.
Zdieľať na
Zdieľaní