Recept na dnes: Lacné jedlo, z ktorého všetci pýtajú dupľu – ochutnajte ryžové hríboto

Ryžové hriboto s vajcom a zeleninou

Ryžové hriboto s vajcom a zeleninou je jednoduché a chutné jedlo na každý stôl (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Moja starká je vášnivá hubárka. A pritom hríby ani neje. Preto u nás každú sezónu skončí poriadna kopa hríbov. Ešte sme ani nestihli usušiť tie posledné, už sa babka objavila s novou várkou urastených dubákov. Čo s nimi? Dať ich do mrazničky by bola škoda. Ale hríbovej polievky a praženice sme už tiež prejedení. Vymyslela som si teda recept z toho, čo bolo doma a vzniklo hríboto. A poviem vám, všetci si pýtali dupľu.

Budeme potrebovať:

  • 250 g ryže
  • olej
  • soľ
  • 1 cibuľu
  • dubáky alebo iné lesné hríby
  • 2 mrkvy
  • celú rascu
  • 1 cuketu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • 4 vajcia
  • petržlenovú vňať

Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Lacné a jednoduché na rizoto s cviklou a medvedím cesnakom


Postup:

  1. Najskôr dáme variť ryžu. Iba ju prepláchneme, opražíme na rozpálenom oleji, zalejeme vodou v pomere 1 : 1,5 a dusíme na miernom ohni 10 až 15 minút.
  2. Medzitým cibuľu nasekáme nadrobno a speníme na oleji. Pridáme očistené, nakrájané huby, na kocky nakrájanú mrkvu, rascu a chvíľu restujeme. Podlejeme trochou vody a necháme dusiť asi 10 minút.
  3. Cuketu nešúpeme. Stačí ju umyť, pozdĺžne prekrojiť na polovice, vybrať stred, nakrájať na kocky a hodiť do hrnca. Dusíme, kým zelenina zmäkne, no ešte stále je pekne chrumká. Dochutíme roztlačeným cesnakom, korením, soľou, premiešame s ryžou a odstavíme.
  4. Na panvici rozpálime maslo a z vajec urobíme rýchlu praženicu. Pridáme k ryži a opäť premiešame.
  5. Ryžové hríboto je na svete. Už len naložíme na tanier a ozdobíme nasekanou vňaťou. Pýtalo by si ešte kyslú uhorku, no tú sme doma nemali.

Dobrú chuť


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame