Recept na dnes: Voňavá a mäkká vianočka ako od babičky

vianočka

Chutnej vianočke sa poteší celá rodina (Zdroj: gettyimages)

Mäkká, vláčna, voňavá po citrónovej kôre, posypaná sladkými hrozienkami, mandľami a jemne zasnežená práškovým cukrom. Najlepšie chutí s vrstvou čerstvého masla a pohárom teplého kakaa. Táka je domáca vianočka. Dostali ste na ňu chuť?

Upečte si ju poctivo, ako kedysi naše babičky. Kvások sa postará o to, že bude nadýchaná ako obláčik a dokonca zdravšia než tá klasická.

Prijmite hodenú rukavicu a upečte svoju prvú kváskovú vianočku zo špaldovej múky. Možno nebude na pohľad dokonalá, no zmizne tak rýchlo, že sa ani nenazdáte a budete piecť ďalšiu. A viete ako sa to hovorí: „Tréning robí majstra.“

Budete potrebovať:

Rozkvas

  • 1 PL ražného kvásku
  • 110 ml vlažnej vody
  • 110 g špaldovej celozrnnej múky

Cesto

  • celý rozkvas
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 80 g masla
  • 1 citrón
  • hrozienka/brusnice, mandľové lupienky

Ako na to?

Práca s kváskom je rovnaká, či už pečiete chlieb, pečivo alebo našu špaldovú vianočku. To znamená, že najlepší čas začať je deň vopred.

  1. Pred tým ako pôjdete do postele, založte rozkvas. Ten bude počas celej noci pracovať a keď sa zobudíte, môžete ihneď zarobiť cesto na vianočku. Pri zakladaní rozkavasu nezabudnite ani na materský kvások. Avšak dajte si pozor aby ste ho dokŕmili správnou múkou. To znamená, nie špaldovou, ale ražnou.
  2. Na cesto použite celý rozkvas. Dajte ho do väčšej misy, pridajte mlieko, vajíčko a dobre rozmiešajte. Potom nasleduje zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor, hrozienka alebo brusnice a za hrsť mandľových lupienkov. Zmes poriadne premiešajte, aby sa prepojili všetky chute. Múka príde nakoniec. Vypracujte mäkké a vláčne cesto, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 4 hodiny. Cesto počas kysnutia občas premieste.
  3. Keď už cesto pomaly „vykúka“ z misy, môžete sa s ním začať hrať. Premieste ho na pomúčenej doske, rozdeľte na niekoľko častí, z každej spravte šúľok a zapleťte do tvaru vianočky. Vianočka sa najčastejšie pletie zo 6, 7 alebo 9 prameňov. Ak ste ju však nikdy nerobili, vystačíte si aj so 4. A kto vie, možno sa aj vy onedlho pochválite povestnou vianočkou z 13 prameňov.
  4. Vianočka si pred pečením potrebuje oddýchnuť. Prikryte ju utierkou a nechajte podkysnúť
  5. Vo finále vianočku preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte mandľami a šup s ňou do rúry, vyhriatej na 180 °C.
  6. Pečie sa zhruba 30 minút a tá ohromná vôňa prebudí skutočné teplo domova. Aby sa vianočka krásne leskla, potrite ju maslom, nechajte trocha vychladnúť a vychutnajte si každý kúsok tejto fantastickej dobroty.

Radi pečiete dobroty? Skúste kváskovanie podľa overených receptov z tejto knihy!





Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame