Pirôžky si určite pamätáte z detstva. Dozlata vysmažené kysnuté cesto naplnené všakovakými plnkami kedysi ponúkali na každom rohu. Dnes však vôňu pirôžkov cítiť v uliciach mesta iba výnimočne.
Pirôžky rozhodne nepatria k najzdravším maškrtám, no čas od času každý zhreší. Keď dostanete chuť na niečo dobré, urobte si domáce pirôžky podľa tradičného receptu.
Budeme potrebovať:
- 300 ml mlieka
- 40 g čerstvých kvasníc
- 2 lyžice cukru
- 500 g polohrubej múky
- 1 uvarený zemiak
- 1 vajce
- 1 lyžicu oleja
- 200 g mletého maku
- 50 ml mlieka
- 200 g lekváru
- kôru z polovice citróna
- soľ
- olej na vysmážanie
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Vysmážané makové pirôžky – dobrota zo stánku bude na vašom stole!
Postup:
- Z vlažného mlieka, kvasníc a cukru založíme kvások a počkáme kým vykysne.
- Múku preosejeme, pridáme najemno postrúhaný zemiak, vajce, olej, štipku soli a kvások. Vymiesime tuhšie cesto, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Zatiaľ pripravíme náplň. Mak sparíme horúcim mliekom, pridáme lekvár a citrónovú kôru. Cukor už netreba, lekvár je sladký dosť.
- Hotové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 cm a nakrájame na rovnaké diely. Na každý dáme trocha náplne, zavinieme a vytvarujeme do tvaru valčeka.
- Naplnené pirôžky necháme ešte podkysnúť a pred vysmážaním každý jemne pogúľame.
- Olej zohrievame pomaly a keď je horúci, opatrne doň vložíme pirôžky. Pirôžky počas smaženia otáčame, aby boli rovnomerne vysmažené.
- Hotové pirôžky ukladáme na papierový obrúsok aby neboli tak mastné. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!