Recept na dnes: Výdatný obed z jedného hrnca, dusené hovädzie sa priam rozpadávam na jazyku!

dusené hovädzie mäso

Recept na horúci hrniec s duseným hovädzím (Zdroj: GettyImages)

Chladné zimné počasie nás oberá o energiu a je na mieste ju doplniť niečím výdatným, dobrým, čo príjemne zahreje. Čo tak pomaly dusené hovädzie mäsko v objatí sezónnej zeleniny s vôňou po bylinkách? Horúca zmes plná delikátnych chutí pritiahne ku stolu celú rodinu. A čo je najlepšie, hrniec stačí iba jeden.

Budeme potrebovať:

  • 800 g hovädzieho zadného
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 lyžice oleja
  • 50 g masla
  • 2 paštrnáky
  • 4 mrkvy
  • 1 malú tekvicu
  • 500 g zemiakov
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3,5 dcl červeného vína
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • soľ a čierne mleté korenie na dochutenie
  • kôra z 1 citróna
  • rozmarín

Postup:

Mäso umyjeme, nakrájame na rezančeky a poprášime múkou.

Vo väčšom hrnci rozpálime olej a maslo. Očistenú cibuľu nasekáme nadrobno, vhodíme do hrnca a speníme. Potom pridáme mäso a krátko popražíme.

Zeleninu a zemiaky očistíme, pokrájame na veľké kocky a pripojíme k mäsu. Primiešame paradajkový pretlak, podlejeme vínom, vývarom a privedieme do varu.

Bublajúcu zmes osolíme a okoreníme, pričom na korení nešetríme. Hrniec vložíme do rúry, vyhriatej na 160 °C. Pomaly pečieme zhruba 3 hodiny, kým nie je mäsko úplne mäkké.

Hrniec opatrne vytiahneme z rúry, navrch nastrúhame kôru z jedného citróna, 2 strúčiky cesnaku a ešte raz dobre premiešame.

Táto zimná špecialita najlepšie chutí za horúca, posypaná rozmarínom s krajcom čerstvého chleba.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame