Chladné zimné počasie nás oberá o energiu a je na mieste ju doplniť niečím výdatným, dobrým, čo príjemne zahreje. Čo tak pomaly dusené hovädzie mäsko v objatí sezónnej zeleniny s vôňou po bylinkách? Horúca zmes plná delikátnych chutí pritiahne ku stolu celú rodinu. A čo je najlepšie, hrniec stačí iba jeden.
Budeme potrebovať:
- 800 g hovädzieho zadného
- 1 lyžicu hladkej múky
- 1 veľkú cibuľu
- 3 lyžice oleja
- 50 g masla
- 2 paštrnáky
- 4 mrkvy
- 1 malú tekvicu
- 500 g zemiakov
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3,5 dcl červeného vína
- 300 ml hovädzieho vývaru
- soľ a čierne mleté korenie na dochutenie
- kôra z 1 citróna
- rozmarín
Postup:
Mäso umyjeme, nakrájame na rezančeky a poprášime múkou.
Vo väčšom hrnci rozpálime olej a maslo. Očistenú cibuľu nasekáme nadrobno, vhodíme do hrnca a speníme. Potom pridáme mäso a krátko popražíme.
Zeleninu a zemiaky očistíme, pokrájame na veľké kocky a pripojíme k mäsu. Primiešame paradajkový pretlak, podlejeme vínom, vývarom a privedieme do varu.
Bublajúcu zmes osolíme a okoreníme, pričom na korení nešetríme. Hrniec vložíme do rúry, vyhriatej na 160 °C. Pomaly pečieme zhruba 3 hodiny, kým nie je mäsko úplne mäkké.
Hrniec opatrne vytiahneme z rúry, navrch nastrúhame kôru z jedného citróna, 2 strúčiky cesnaku a ešte raz dobre premiešame.
Táto zimná špecialita najlepšie chutí za horúca, posypaná rozmarínom s krajcom čerstvého chleba.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na