Recepty, ktoré vás vrátia do detstva: Nezabudnuteľná chuť sladkých jedál

Dukátové buchtičky s krémom

wikipedia.org/Palickap

Keď sa ľudí opýtate na to, aké jedlá si najčastejšie pamätajú z detstva, odpovede sa rôznia. Niektorí hovoria o traumách z pľúcok na smotane, prípadne kapustových fliačkoch na sladko, iní si s láskou v očiach spomínajú na sladké jedlá, ako dukátové buchtičky či ryžový nákyp alebo nezabudnuteľné vtáčie mlieko. A práve také recepty nájdete v dnešnom článku.

Dukátové buchtičky

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 25 g droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 1 vajce
  • citrónovú kôru
  • soľ

Krém:

  • 800 ml mlieka
  • 2 PL cukru
  • 1 sáčok vanilkového pudingu
  • 4 žĺtka
  • vanilínový cukor

Postup: Z droždia, múky, cukru a múky pripravíme kvások. Necháme odpočívať. Následne ho zmiešame so zvyškom múky, cukru, mlieka, pridáme vajcia, citrónovú kôru a vypracujeme cesto. Keď vykysne, vyvaľkáme z neho valčeky široké asi 2 cm. Tie rozložíme na plech a naberačkou naznačíme rezy široké asi 2,5 cm. Pečieme ich v predhriatej rúre, kým nie sú zlatisté. Medzitým si pripravíme puding a to zmiešaním mlieka, žĺtka, pudingu a vanilínového cukru. Varíme, kým krém nezhustne.


Mohlo by vás zaujímať: Výborné ovocné buchty: Pochúťka pre všetkých milovníkov sladkých jedál


Vtáčie mlieko

Potrebujeme:

  • 1 l mlieka
  • 7 PL krupicového cukru
  • 1 vrecúško vanilínového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • soľ

Postup: Do mlieka nasypeme 4 PL cukru a vrecúško vanilínového cukru. Oddelíme si žĺtka od bielkov, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme doňho trochu cukru a štipku soli. Mlieko necháme zovrieť. Sneh naberáme na lyžicu a hádžeme do mlieka ako halušky, varíme na slabom ohni približne minútu a následne vyberáme. V troche mlieka rozšľaháme zvyšné žĺtky s kukuričným škrobom, ktoré vlejeme do mlieka a necháme zovrieť. Krém nalejeme do šálok, na vrch poukladáme sneh.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Ryžový nákyp

Potrebujeme:

  • 300 g ryže
  • 1 l mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g masla
  • 1 vrecúško vanilínového cukru
  • 3 vajcia
  • kompót podľa chuti

Postup: Ryžu prepláchneme a necháme variť v hrnci s pol litrom mlieka. To počas varenia postupne prilievame a miešame, aby sa nepripaľovalo. Keď sa vyparí, ostane ryžová kaša. Zároveň by ryža mala byť trochu tvrdšia. Vmiešame do nej maslo, žĺtky a cukor. Z bielkov vyšľaháme sneh a všetko spoločne opatrne premiešame. Dodáme nakrájané ovocie z kompótu a vlejeme do pekáča, ktorý sme vymastili a vysypali strúhankou. Pečieme asi 15 až 20 minút na 180 stupňoch a na tanieri polejeme šťavou z kompótu.


Aké sladké jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikipedia.org/Palickap, wikipedia.org/Palickap, Milan
Odporúčame