Objavte ľudovú kuchyňu: Skúste tieto takmer zabudnuté jedlá zo zemiakov

Stará mama učí vnučku variť

Tradičná ľudová kuchyňa má aj dnes svojich prívržencov (Zdroj: GettyImages)

V dnešnej dobe sa pulty obchodov prehýbajú pod ponukou potravín, o ktorých nebolo kedysi ani chýru. Vplyv svetovej gastronómie poznať aj v domácej kuchyni. Zatiaľ, čo sa na stoloch čoraz častejšie objavujú moderné jedlá, tie tradičné zostávajú zabudnuté.

Zemiaky ako základ našej kuchyne

Varilo sa z nich všetko, od polievok cez hlavné jedlá až po sladké múčniky. Či už mali ľudia chuť na guláš, šalát, nátierku alebo pečivo, všade bol zemiak. Krása našej ľudovej kuchyne spočívala v jednoduchosti. Stačilo iba pár základných surovín a najedla sa celá rodina. Ba čo viac, ešte zostalo aj pre susedov.

Je pravda, že špeciality starých mám priveľmi nekorešpondujú so zdravým životným štýlom, no čas od času si treba pripomenúť pravú chuť tradícií. Názvy starodávnych jedál sú vskutku zaujímavé a na prvé počutie takmer nič nehovoria. Avšak možno medzi nimi nájde recept, ktorý síce poznáte, no už ste ho veľmi dávno nevarili.

Zemiakový šterc

Názov je hotový jazykolam a ak pochádzate z Horehronia, tušíte, čo sa za ním skrýva. Tým ostatným prezradíme, že jeho základ tvoria zemiaky, krupica a masť. Šterc chutí dobre na slano aj na sladko, takže recept si prispôsobíte podľa seba.

Potrebujeme:

– 800 g zemiakov
– 200 g krupice
– 50 g masti
– soľ

Postup:

Očistené zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, vodu odložíme bokom a jemne ich popučíme. Krupicu opražíme na rozpustenej masti, troška osolíme, zalejeme odvarom a chvíľu podusíme. Zmes zmiešame s popučenými zemiakmi a podávame s nakladanou zeleninou, škvarkami, opraženou cibuľou, ale aj s lekvárom a orechmi.


Najlepšie a najrýchlejšie hrnčekové koláče: S touto knihou od Martinusu už o ne núdza nebude!


Začurka

Gazdiné zo Spiša vedeli uvariť dobrý obed aj z mála. Začurka bola na stoloch častejšie ako bryndzové halušky a ešte aj dnes ju vídať na jedálnych lístkoch tatranských reštaurácií. Vy ale nikam cestovať nemusíte a začurku si uvaríte z toho, čo máte momentálne v chladničke. Varievala sa „od oka“ a množstvá surovín sú orientačné. Časom sami prídete na to, čoho pridať viac a z čoho ubrať, aby vám toto vďačné jedlo chutilo čo najviac.

Potrebujeme:

– 1 kg zemiakov
– 600 g hladkej múky
– 1 dcl oleja
– 1 cibuľu
– 1 l šťavy z kyslej kapusty
– 1 PL bravčovej masti
– soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Na začiatok si odložíme jeden celý zemiak bokom. Ostatné nakrájame na kocky a dáme variť v osolenej vode. Zvyšný zemiak nastrúhame, pridáme 500 g múky, štipku soli, trochu vody a rukami vypracujeme mrveničku. Tú pridáme k zemiakom a varíme, kým budú mäkké.

V hrnci necháme toľko vody, koľko je zemiakov – prebytočnú zlejeme. Nakrájame cibuľu, opražíme na oleji, pridáme 100 g múky a urobíme zápražku. Tú zalejeme šťavou z kapusty, dáme do hrnca so zemiakmi, chvíľu povaríme, premiešame s masťou, dochutíme soľou, korením a začurka je hotová.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové jedlá máme radi takmer všetci: Vyskúšajte aj menej tradičné chuťovky


Scískance

Toto starodávne jedlo bolo populárne v okolí Veľkých Kostolian a blízkych dedinách. No mäkké zemiakové pampúchy chutia rovnako dobre, nech ste už z ktoréhokoľvek regiónu. Presvedčte sa sami.

Potrebujeme:

– 1 kg zemiakov uvarených v šupke
– polohrubú múku podľa potreby
– 20 g čerstvých kvasníc
– 1 žĺtok
– 50 g masla
– mleté oškvarky
– 250 ml kyslej smotany
– soľ

Postup:

Zemiaky ošúpeme, pomelieme, pridáme, múku, kvasnice, žĺtka, maslo, štipku soli, vypracujeme hladké cesto a necháme ho 20 minút odpočívať. Z cesta urobíme valec, pokrájame na kolieska a každé plníme oškvarkami. Naplnené kolieska zrolujeme a stočíme do tvaru rožka, uložíme na vymastený plech a ešte potrieme kyslou smotanou. Stískance pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Lekvárové perky s makom

Východniari mali vždy maškrtné jazýčky a niet sa čo čudovať, že vymysleli recept na sladké jedlo zo zemiakov. Lahodné taštičky, plnené lekvárom s hojnou makovou posýpkou zlákajú k rodinnému stolu dospelých aj deti.

Potrebujeme:

– 500 g zemiakov
– 180 g hrubej múky
– 1 vajce
– soľ
– 250 g slivkového lekváru
– 1 vaječný bielok
– 100 g mletého maku
– 80 g práškového cukru
– 150 g masla

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a vychladnuté postrúhame, premiešame s múkou, vajíčkom a trochou soli. Vypracujeme vláčne cesto. Rozvaľkáme ho, nakrájame na štvorce a na každý dáme lyžičku lekváru. Kraje potrieme rozšľahaným bielkom a spojíme do kríža. Naplnené taštičky hodíme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na hladinu vieme, že sú hotové. Už len posypeme makom, práškovým cukrom a hojne polejeme rozpusteným maslom.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame